Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

1 miljoen euro voor onderzoek naar slim textiel

Hogeschool Saxion gaat samen met bedrijven onderzoek doen naar 'slim' textiel door gebruik te maken van bijvoorbeeld inkjet printen, 3D weven, technisch borduren, lamineren en nano-coatings als methoden om textiel en ICT te integreren.
 


Het onderzoek is een zogenaamd HiTex project waarbij Hogeschool Saxion de leiding heeft. Studenten en docenten van deze hogeschool gaan samen met dertien onderzoeksinstituten, textiel- en elektronicabedrijven uit het mkb en grootbedrijf onderzoek doen naar de ontwikkeling van in textiel geïntegreerde ICT. De focus ligt hierbij op toepassingen binnen drie gebieden: outdoor, interieur en technisch textiel.

Slimme vloerbedekking
Met het onderzoek wordt ingespeeld op trends zoals Internet of Things (IoT) waarbij bepaalde alledaagse voorwerpen en producten zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Textiel is volgens de opstellers van het onderzoek hiervoor geschikt, denk aan muurbekleding of vloerbedekking waaraan functionaliteiten als licht, warmte en 'sensing' kunnen worden toegevoegd. Redelijk concreet is 'slim textiel' in vloeren van verzorgingstehuizen. Door met sensoren in de vloer bewegingspatronen van ouderen te meten (is iemand 's morgens opgestaan, hoe lang is er in de ruimte geen beweging geconstateerd), kunnen verzorgers gerichte hulpverlening bieden.

Deelnemers onderzoek
Het onderzoek wordt gefinancierd met een subsidie van 1 miljoen euro en loopt vier jaar. Deelnemers aan het onderzoek zijn onder meer brancheorganisatie Modint en Artex, leverancier van meubel- en gordijnstoffen. Andere deelnemers aan het HitTex project zijn: Hogeschool Saxion, Fontys Hogescholen, TenCate Outdoor Fabrics, Tanatex Chemicals, SPGPrints, Elitac, Luminis Arnhem, Low & Bonar, ItoM Medical, InnoVisser, Schmits International en Thales.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten