Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

2013 slecht jaar voor tuinbranche

Afgelopen jaar noteerde de tuinbranche een omzetdaling van 8%, de grootste omzetdaling in 25 jaar. Belangrijke oorzaak was het koude voorjaarsweer.

De omzet in 2013 bedroeg 2,2 miljard euro, 200 miljoen minder dan in 2012. Vooral de verkoop van eenjarige buitenplanten (zoals violen) nam af, totaal met 16%. Omdat het te lang te koud en te nat bleef, kochten de mensen niet en moesten kwekers en tuincentra massaal vernietigen. Ook kochten consumenten minder bloemen en binnenplanten (-11%) en tuingereedschap en barbecues (-9%). Ter vergelijking: in Duitsland ging de omzet in de tuinbranche in het eerste kwartaal met 30% naar beneden.

2014 veelbelovend
Volgens Brenda Horst, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, waren het koude voorjaar en de economische crisis de belangrijkste oorzaak waarom over heel 2013 de omzet terugliep. Dit jaar ziet het er volgens haar positiever uit voor tuincentra. ‘Geen sneeuw, geen ijs en dat merken we. ‘In januari en februari is er behoorlijk meer verkocht in vergelijking met vorig jaar. Het consumentenvertrouwen neemt toe en mensen zijn weer bereid wat geld uit te geven.’
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten