Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

3D materiaal als vervanging van schuim in matrassen en zitmeubelen

Enkair is een 3D materiaal dat geschikt is als vervanging van schuim in zitmeubelen en matrassen. Het materiaal is licht van gewicht, wasbaar, ademend en volledig te recyclen. De introductie vindt morgen plaats  tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.Enkair bestaat uit kunststof filamenten (draden) die een piramide achtige structuur vormen. Aaneengesloten vormen zij een verende mat van een paar centimeter dikte. Een aantal op elkaar gelijmde lagen kan dienen als vulling voor zitmeubelen of matrassen en is zodoende een vervanging van schuim. Fabrikant Low & Bonar introduceert het product op de Dutch Design Week (DDW) met toepassing voor een kinderbedje en een rolstoel. Het kan ook gebruikt worden voor zitmeubelen, medische en 'gewone' matrassen en stoelen in auto's en vliegtuigen.Gunstig microklimaat
Enkair is in eerste instantie ontwikkeld voor medische matrassen. Doorliggen is voor bedlegerige mensen een veel voorkomend probleem wat niet alleen wordt veroorzaakt door druk op de huid, maar ook vanwege het microklimaat; warm en vochtig. Volgens Leo Smit, product manager bij Low & Bonar en ontwikkelaar van Enkair, is de puntelasticiteit bijzonder goed en geeft de matras daardoor een prima ondersteuning. Tegelijkertijd is de matras extreem ademend wat gunstig is voor het microklimaat. Vuil kan zich niet of nauwelijks hechten aan de matras en reinigen is geen probleem want water spoelt er direct van af. Het gewicht is ongeveer de helft van een standaard schuimmatras. En, niet onbelangrijk, de matras is volledig recyclebaar.Hardheid aanpasbaar
Als toepassing voor een matras kan tijdens het productieproces de hardheid gemodificeerd worden door te spelen met de dikte en het aantal filamenten. Zo is het mogelijk om bepaalde zones in de matras aan te brengen die in hardheid variëren. Voor de afdekking wordt nu een nonwoven gebruikt, maar voor afdeklagen en de tijk kan een matrasfabrikant zijn eigen keuzes maken, aldus Smit. Want, zo benadrukt hij, Low & Bonar levert puur b to b en is niet van plan om zelf matrassen te gaan leveren.

Samenwerking designers
Enkair wordt geproduceerd door Low & Bonar dat functionele en tamelijk non-sexy producten maakt. Producten worden onder meer gebruikt voor de backing van tapijt, kunstgras en in de automotive industrie.  Enkair wordt gelanceerd tijdens de Dutch Design Week (t/m 28 oktober). Low & Bonar staat daar onder de noemer In4nite waarbij designers hun creativiteit hebben losgelaten op het wat 'saaie' product van de fabrikant. Dat gebeurde vorig jaar voor het eerst met een verrassend resultaat, reden om zich te presenteren tijdens de designweek. Ook dit jaar staat het bedrijf in Eindhoven met nieuwe producten van verschillende designers.

Introductie tijdens DDW
Hoewel de ontwikkeling van Enkair hier los van staat, grijpt Low & Bonar de Dutch Design Week aan om het nu te lanceren. Voor geïnteresseerden is er op 23 oktober een speciaal programma waarin het product uitgebreid wordt toegelicht door verschillende sprekers.

Low & Bonar/in4nite is te vinden in Strijp T, Gebouw TQ, 4e vedieping, 13.00 – 17.00 uur.

Meer informatie: www.enkair.eu

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten