Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Aan robots moet je schijt hebben

Hoewel Nederland steeds meer ‘versteent’, zijn er nog talloze landgenoten met een grasveld dat regelmatig moet worden gemaaid. Dat kan tegenwoordig met een robotmaaier. Dat ding heeft nooit rugpijn, hoeft nooit tv te kijken, heeft geen behoefte om op de bank te liggen en doet wat jij hem opdraagt: maaien! Nu! Of later, als je dat kunt instellen.

Knollenveld
Het lijkt handig, maar voor je zo’n apparaat een bevel kunt geven moet je eerst het speelveld afbakenen en dat kost soms wel een dag. Ik bekeek op YouTube een filmpje van CoolBlue, bekend vanwege zijn goede productomschrijvingen. Het filmpje over dat instelwerk bekeek ik met ondertiteling. Oei, wat was die slecht. Als de robot net zo slecht is als de vertaling, wordt het een knollenveld, vreesde ik. Maar nee, na de instelling ging het apparaat aan het werk en dat ging uitstekend.

Rijdende kruimeldief
Voor luie mensen kun je die laag bij de grondse robots ook inschakelen voor werk binnenshuis. Zo zijn er van die UFO’s op wieltjes die de vloer zuigen of poetsen. Volstrekt overbodige dingen want over wat voor oppervlakte hebben wij het? Bovendien, zo’n rijdende kruimeldief moet een padje in zijn bek krijgen, er moet water of een andere vloeistof bij, het ding moet opgeladen zijn en je kunt beter eerst de hondenmand, de staande lamp, het dikke vloerkleed, de laptoptas en andere obstakels van  de vloer verwijderen want daar knalt die robot tegenaan.

Konijnenkeutels
Op een grasveld heb je daar geen last van, maar een schuin lopend grasveld wordt afgeraden, een vijver wordt oppassen want zo’n ding heeft nooit leren zwemmen en sta-in-de-weg attributen als bijvoorbeeld een tuinkabouter of verlichting komt ie onderweg liever niet tegen. Konijnenkeutels zijn waarschijnlijk geen probleem, maar hoe verwerkt zo’n maairobot een vette hondendrol van die aso overburen?

Stront in de huiskamer
Verplaatsen wij ons weer naar binnen dan blijkt deze mogelijkheid een reëel probleem te kunnen zijn. De Amerikaan Jesse Newton werd dezer dagen wereldnieuws omdat hij op Facebook berichtte over zijn wederwaardigheden met de iRobot Roomba robotstofzuiger. Dat is zo’n discus op wieltjes die je kunt programmeren wanneer hij aan het werk moet. Meneer Newton heeft ingesteld dat zijn elektronische huisslaaf iedere nacht om 1.30 uur aan de slag gaat.
De familiehond had blijkbaar kort daarvoor zijn behoefte gedaan op het karpet in de huiskamer en die robot had niets geroken. En ook niets gezien. Dus was hij domweg zijn werk gaan doen. Het gevolg was een poepspoor door de hele kamer, compleet met besmeurde stoelpoten en ander aangetast meubilair.

Kunstwerk
Shit! dacht de eigenaar toen hij ’s morgens het geheel overzag. Het gevolg raadt zich raden: de heer des huizes moest driftig aan de slag om het zaakje weer schoon te krijgen. Vervolgens zette hij zijn relaas op Facebook, inclusief een tekening met het geurspoor van de robot alsof het een kunstwerk betrof. (zie hieronder)
Ik zei het toch al: mijd die robots. Heb schijt aan die apparaten.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten