Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

ABN-Amro voorziet geen best jaar voor woonwinkeliers

Na een topjaar in 2020 verwacht ABN-Amro dat woonwinkels dit jaar minder enthousiast zullen zijn over hun omzetten. In januari hielden consumenten de hand op de knip en voor dit jaar verwacht de bank een krimp van 4%.
 


Hoewel winkels vanaf 10 februari het principe van afhalen en bestellen (click en collect) mogen hanteren en vanaf morgen 'niet-essentiële' winkels hun deuren mogen openen voor winkelen op afspraak duurt het nog enige maanden voordat winkels weer volledig hun deuren kunnen openen, zo vermoedt ABN-Amro. In een prognose voor de retail verwacht de bank dat niet-essentiële winkels vanaf juni weer volledig open mogen gaan. Winkels die ook goed zijn in online verkopen zullen minder last hebben van de negatieve gevolgen van de langere lockdown, maar alle winkels, met of zonder webshop, zullen sterke concurrentie ondervinden van platformbedrijven en gespecialiseerde webwinkels, ze stelt de bank.

Omzetstijging door lockdown in maart 2020
Bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels deden in 2020 uitstekende zaken vanwege de eerste lockdown in maart waardoor veel mensen thuis moesten blijven en actief gingen klussen en tuinieren. De omzet steeg met 17,8%. Ook winkels in de woonbranche pikten een graantje mee en plusten vorig jaar met gemiddeld 5,8%. Naast het thuiswerken en het comfortabel(er) maken van de thuissituatie werden er 7,7% meer huizen verkocht en ook dat leidt gewoontegetrouw tot meer klussen, verfraaien en inrichten.

Omzetten lopen terug
Voor dit jaar zal het beeld anders worden, zo denkt ABN-Amro. Voor woonwinkels verwacht de bank een daling van 4% en voor winkels in doe-het-zelfartikelen een daling van 6%. De bank beargumenteert dat op basis van gegevens van de laatste maanden. 'De transactiedata van klanten laten zien dat de huidige lockdown grote invloed heeft op de bestedingen in de woonwinkels en doe-het-zelfzaken. Hoewel in de wintermaanden sowieso minder wordt uitgegeven in deze winkels, is de daling met name in januari zeer fors geweest; -44% voor de meubelwinkels en -77% voor de tuincentra en doe-het-zelfzaken', aldus de analyse van de bank.

Beperkte koop- en kluslust
De bank verwacht dat de huidige lockdown nog tot juni zal duren en dat dan pas de winkels volledig open kunnen gaan. Dat zal ongetwijfeld tot meer aankopen gaan leiden, 'maar de vraag is of deze groei net zo fors zal zijn als in 2020.' 'De vorig jaar naar voren gehaalde vraag naar bijvoorbeeld meubels is immers vaak maar eenmalig, net als dat kluswerk aan het eigen huis een keer stopt. Daarnaast is de verwachting dat de verkoop van bestaande huizen in 2021 met 10%, aldus de prognose van ABN-Amro.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten