Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Accessoires komen en gaan, zwarte piet blijft bestaan

Nu Sinterklaas in aantocht is, gaan bedrijven hun producten en reclame daarop aanpassen. Dat leidt tot vreemde combinaties. Gelukkig blijft een ding hetzelfde: Zwarte Piet.

Sinterklaas bestaat en Kerst komt er weer aan. De blaadjes vallen, de paddenstoelen schieten de grond uit en het paard van Sinterklaas loopt zich warm. Vorig jaar rond deze tijd gebeurde hetzelfde en volgend jaar zal dat niet anders zijn. Voorspelbaar en toch iedere keer verrassend hoe het nu zal uitpakken. Winkelketen Rivièra Maison pakt dit jaar onder meer uit met een windlicht, zo laat het bedrijf per mail weten. Niks nieuws want daar hebben zij er al tig van, maar nu met een sinterklaassausje er overheen. Rivièra Maison stuurt een foto van het nieuwe windlicht en geeft er deze tip bij: strooi royaal pepernoten, chocolademunten en kleine pakjes in een vaas of windlicht om helemaal in de Sint-sfeer te komen.

Rare tips
Nu word ik langzaamaan gek van de tips die accessoireverkopers mij geven (rangschik op kleur, zorg voor contrasten, laat het bewust onaf), maar dit is toch wel een heel bijzondere. En ook een hele rare. Want wie gooit er nu chocolademunten in een windlicht? Die gaan toch smelten?
Het valt in de categorie ‘niet realistisch, maar het oogt zo lekker’. Het is hetzelfde als foto’s in woontijdschriften met een varen in de badkamer. Wie heeft er nu een varen in de badkamer? Die plant heeft ruimte nodig en er vallen altijd blaadjes af. Het is net zoiets als de plaids die net even te mooi gedrapeerd op de bank liggen. Leuk voor de foto, maar volledig buiten de werkelijkheid.

Gedrapeerde vrouwen
En wat dacht u van foto’s van vrouwen & banken? Die liggen gedrapeerd op de bank zoals ik ze nog nooit in werkelijkheid bij mij op de bank heb zien liggen. Volkomen onecht. Of de slaapkamer met twee dozijn kussens op bed. Wie doet zoiets? Of ‘even binnenkijken’ bij een interessante architect, designer, ontwerper of cameraman in huis. Beetje voyeurtje spelen om een ‘intiem hoekje’ te begluren en wat zie je dan? Een werkkamer die licht, ruim en keurig opgeruimd is, terwijl het normaal een donker werkhok is met een ongelofelijke teringzooi. Het zijn allemaal foto’s die je een ‘fijn gevoel’ (moeten) geven.

Waxinelichtjes
En dan van die betweters die klagen dat het op de winkelvloer zo kaal en koud is. Wijsneuzen die winkeliers vertellen dat zij ‘sfeer’ moeten maken in hun zaak, net als in de bladen. Ja hallo, je mag als winkelier nog geen waxinelichtje aansteken en als je een varen neerzet, loopt de eerste de beste klant die plant omver. Een winkelier die de plaatjes uit de tijdschriften wil nabootsen, is failliet als hij zijn eerste klanten wil ontvangen want die styling uit de woonbladen vreet tijd en is volkomen onrealistisch.

Zwarte Piet
Nee, dan heb ik liever gewoon iets wat heel normaal is en dat is Zwarte Piet. (In hoofdletters want Piet is belangrijk cultuurgoed.) Dat gezeik over Zwarte Piet moet afgelopen zijn en dat geklets over racisme is net zo ver gezocht als varens in de badkamer. Dat Zwarte Piet een ander kleurtje moet krijgen, of meerdere kleuren, laat ik graag over aan voetbalsupporters die hun gezicht met de clubkleuren beschilderen. Doe effe normaal ja!

Windlicht in windlicht
Kijk, Rivièra Maison is een puur Nederlands bedrijf, maar de naam is Frans. Moeten wij daar nu een discussie over opzetten of dat wel kan? Lijkt mij van niet. Maar dat Rivièra Maison windlichten verkoopt en met fraaie fotografie ons vertelt dat wij pepernoten en chocolade erin moeten strooien is opgeklopte niksigheid. Verzonnen pseudo-gezelligheid. Dat is werken met de Franse slag. Daar mag je je best over opwinden.
Ik heb nog een keer die foto bekeken en zie dat het eigenlijk een windlicht in een windlicht is. In het grote windlicht staat een kleintje en in de ruimte daartussen is gestrooid. De kaars en de warmte komen dus niet in direct contact met de pepernoten en de chocolade. De dames/heren van Rivièra Maison hebben dus wel degelijk nagedacht voordat zij deze foto maakten.

Smeltende chocolade
Gelukkig, dat probleem is opgelost. Maar dat gedoe over Zwarte Piet moet afgelopen zijn. Het mag niet zo zijn dat wie dan ook onze nationale Piet zwart gaat maken. Daar blijf je van af. En ga gerust helemaal los met Sinterklaas. Ik vier het dit jaar compleet. Dus met Sint, Piet, speculaas, marsepein en chocolade. En misschien met wat extra chocolade. Chocolade die makkelijk smelt.
Ik zit te denken aan negerzoenen.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten