Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Alles komt goed, de rest niet

Bovenstaande uitspraak is gejat, maar toch leuk. De uitspraak komt van het bedrijf Mwah dat aanwezig was op ShowUP, een bijzondere beurs die afgelopen zondag en maandag werd gehouden. ShowUP is klein, maar fijn. Het begint al met de namen van exposanten. All things we like, Design loves you, Doing Goods, Home Delight, Knus, Love from Venus, Mooi goed, Toffe stoffen; ze verraden alle iets positiefs. Op de wand van meerdere stands staan spreuken, veelal in het Engels: good, nice, beautiful, okay en vooral love.

Onderbuikgevoel
Bij sommige standhouders, zoals Mwah, ligt zelfs de essentie in woorden. Het bedrijf levert relatiegeschenken zoals t-shirts, agenda’s, kalenders, servetten en koffiebekers met daarop gedrukte teksten als: Bij jou kan ik zo lekker niemand anders zijn, Dat onderbuikgevoel is best wel vet, Als het hoogste niet haalbaar is laat ik het bezorgen, Je wordt met de lach leuker en Na regen schijnt de zon te komen. Een exposant van verlichting heeft letters in de metalen bak laten stansen en komt met: Wellicht? Allicht!, Niet stoppen met dromen en Everything gezellig.

Geven en ontvangen
Het productaanbod bestaat uit verjaardagskalenders, schalen, vazen, theemutsen, geurstokjes, opschrijfboekjes, stempels, kussens, krukjes, wenskaarten, kaarsen, kopjes en allerlei hebbedingetjes die soms handig en bruikbaar zijn, maar die je evenzogoed kunt missen. Maar wel leuk zijn om te krijgen of weg te geven. Zelfs de perspakketjes die klaar liggen voor journalisten en (bewust uitgenodigd) bloggers zien er aantrekkelijk vormgegeven uit.

Kleurrijk
De stands zijn soms niet meer dan een tafel van een paar vierkante meter en de grootte van de stands varieert van 3, 6 en 9 m2 tot nog iets groters en 16 m2 is belachelijk groot. Hooguit een achterwand, de rest is volledig open. Zowel bij exposanten als bezoekers is minimaal driekwart vrouw en er loopt geen enkele man in een zwart pak, het standaard uniform op de meeste vakbeurzen. De kleding is informeel, vaak kleurrijk en sneakers of gympen lijken vrijwillig voorschrift. Het eten wordt voornamelijk verkocht vanuit een viertal foodtrucks waar de vitamines van af springen. Op andere stands liggen smaakvol uitgestalde koekjes, muffins, gebakjes en boterhammen in papieren zakken. Het klinkt heel erg eco, maar wordt verkocht als bio.

Schrijven en stempelen
Veel producten zijn van karton, hout, vilt, papier, aardewerk, hoewel metaal en kunststof niet ontbreken. Als je langs de stands slentert, denk je dat hele volksstammen hunkeren naar knippen, plakken, kleuren, schrijven, knuffelen, stempelen en handmatig kokkerellen. Het enige wat in feite detoneert zijn de smartphones die ongetwijfeld Instagram en Facebook dezer dagen zullen doen vollopen. Maar de iPhone is inmiddels zo’n verlengstuk van de moderne naar kleinschalige moderne-kneuterigheid verlangende vrouw geworden dat het niet meer opvalt.

Alles komt goed
Als je rondloopt op ShowUP blijkt dat het begrip economie is opgelost in de lucht. Standhouders hoeven zich geen zorgen te maken over orders. Bezoekers kunnen voelen, bekijken en ruiken aan alles en iedereen vindt dat prima. Vrijwel alle problemen in de retail lijken spontaan verdwenen.
Dus de kop klopt: Alles komt goed, de rest niet.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten