Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Amazon.nl is nog steeds een warrige baggersite

Vandaag en morgen is het Prime Day bij Amazon en kun je allerlei koopjes scoren. Hierbij meteen de beste tip: je kunt het proberen, maar als dat zogenaamde koopjesfestival is afgelopen vergeet dan meteen deze naam.
Je kunt je niet voorstellen dat Amazon is uitgegroeid van simpele site waar je alleen boeken kon bestellen tot de moloch van nu als je afgaat op de Nederlandse variant, Amazon.nl. Dat is namelijk een waardeloze, warrige, klotesite die je volledig laat verdwalen als je op zoek bent naar iets, maakt niet uit wat.

Ik beperk mij hier tot slechts enkele categorieën waar ik kennis van heb, maar als die absoluut niet geven wat je zou mogen verwachten van zo'n techgigant dan denk ik dat de rest van dit online warenhuis ook niet veel soeps is. Het is echt bedroevend. Onvoorstelbaar. Totale bagger.

 

 

Wij beginnen bij een van de twaalf hoofdcategorieën, door Amazon Afdelingen genoemd, en kiezen voor Wonen, tuin, klussen en dieren. Een nogal vreemd samenraapsel want dieren lijkt mij een nogal specifieke categorie, maar goed. Bij de subcategorie Huis en Tuin kiezen wij voor Meubels en zien bij de eerste zes items (zie hierboven) achtereenvolgens een afvalemmer, een bloemenstandaard, een laptopkussen, een metalen mannetje en vrouwtje bij een lantaarn wat een 'flessenhouder' schijnt te zijn, 2 stalen veren en een parasolhoes. Wat dit te maken heeft met meubels ontgaat mij, maar volgens Amazon zijn het Populaire cadeaus.

Klikken we daaronder op Bestsellers dan zie ik een tv standaard, een parasolhoes, een Basic 3-dieren rolling Utility or Kitchen Cart – White (een metalen rekje met drie bakjes op wielen ofwel een soort rijdende fruitschaal), vervolgens een boekenrek, een tv standaard en als laatste muurbeugels voor een flatscreen. Let wel: bestsellers uit de categorie Meubels.

Onder het kopje Best beoordeeld zie ik achtereenvolgens een bureaustoel, ophangriemen voor een hangmat, een set van 36 kinderkleerhangertjes, een mobiele tv standaard, een tv standaard voor op tafel en tot slot een kapstok.

Nieuwkomers in de categorie Meubels: een vloermat als bescherming onder een bureaustoel, een kapstok annex schoenenrek, 8 doorzichtige kunststof platen die je aan de muur moet schroeven als zijnde een manier om sneakers netjes op te ruimen, 25 zwarte kunststof rare dingen om schoenen op te zetten, een gaming bureau en een laptopstandaard.

Blijkbaar zijn de filters zo lek als een mandje, zijn de algoritmes van slag af. zijn producten in de basis verkeerd gecategoriseerd, werkt herkenningssoftware niet goed of is er op goed geluk maar wat ingerommeld. Lastig, want alleen bij 'Meubels' gaat het al om meer dan 70.000 'resultaten'.

Misschien werkt het beter als het wat concreter wordt. Dus zoeken wij naar 'woonkamermeubelen'. Als eerste volgen de bestsellers. Dat zijn achtereenvolgens een tafel tv standaard met rekje, een muurbeugel voor een flatscreen, een tv standaard op wielen, nog eens twee muurbeugels en een Pinowu Muurbeugel houder compatibel met Apple TV 4K / HD, tv-houder met polsband en Siri Remote beschermhoes (2e generatie) (zwart).

 

De eerste drie resultaten als je 'bankensets' intikt; een dienblad, een bank en een karpet.

Dit schiet niet echt op dus verfijnen we naar Bankensets. In plaats van standaard zes producten verschijnen er nu drie: een bamboe dienblad, een bank en een vloerkleed, zie hierboven.

Nu kiezen we bij Bankensets > Meubelmateriaal leer en wat volgt? Slechts twee pagina's met totaal 29 resultaten. Huh, kan ik bij Amazon slechts kiezen uit 29 sets banken van leer? De eerste pagina met zestien resultaten: vier hoesjes van PU leer voor armsteunen, een stuk kunstleer, tien bankhoezen en een stoelhoes, alles van polyester. Dat is vreemd, ik zocht naar bankensets van leder.

De andere dertien van die 29? Dat zijn vijf hoezen, een karpetje van 160 x 50 centimeter (een hele vreemde maat), twee relax-ligstoelen, een van karton gemaakt zitelement dat als een harmonica kan worden uitgetrokken en opgevouwen en - jawel - een viertal bankensets. Een 3-2-1 klassiek ogend set kost nog geen 2.000 euro, een modern set 3.840,20 euro en een vintage lederen set bijna 10.500,00 euro. Een set heeft geen prijs.

Een omschrijving helpt om wat meer te weten te komen over die banken van leer. Maar krijg je dat als je bij een wit lederen set leest over Winpavo Banken & Banken, bankstoel, hoekbank, bankovertrek, woonkamermeubels, sofagarnituren, luxe design, leren bankgarnituur-D?

Bij de prijsloze bank zit meer informatie en die wordt zo gepresenteerd:
Materiaal: massief hout + hoogwaardig schuimmiddel
Leder: Chinees leer, Italiaans leer, gebonden leer
Lederen spons: hoge dichtheid elastisch
Topcoat stof proces: echt leer, Chinees leer, pvc /vulstof: spons
Vanwege de productiekosten van dit product zijn arbeids- en verzendkosten relatief duur, deze productprijs omvat alles.

Lees dit nog eens goed door en trek dan de conclusie. Het is bij elkaar geraapte niksigheid, totaal onduidelijk, het spreekt elkaar tegen en de prijs is weliswaar 'omvat alles', maar afwezig.

Voor we verder gaan even een blik links op de site waar de verkopende partijen staan. Aan de namen te zien zijn het waarschijnlijk allemaal Chinezen waarbij een naam opvalt. Dat is guangdonggangyamigelvyeyouxiangongsi. Ik heb de naam even via internet gecheckt. Het lijkt een tikfout, maar het klopt. Amazon zelf geeft als karakteristiek bij dit bedrijf; De online Wonen & keuken winkel van amazon.nl voor Wegwerp en meer. Groot aanbod, kleine prijzen. Fijn om te weten.

De meubels houden wij voor gezien en wij gaan op zoek naar een matras, een product dat de laatste jaren meer en meer online wordt verkocht. Via de hoofdcategorie Wonen, tuin, klussen en dieren is dat niet te vinden, maar via Meubels > Slaapkamermeubelen komen wij bij matrassen uit. Onder de labels Aanbevelingen, Meest gewild, Best beoordeeld, Populaire cadeaus, Nieuw binnen en Bestsellers zie ik kasten, kamerschermen, lattenbodems, mijtenspray, hangplanken en ook enkele matrassen.

Zijn er echt niet meer? Via de zoekfunctie komen er gelukkig meer naar boven; meer dan 50.000 resultaten. De eerste daarvan is een traagschuim matras met lavendelolie en de tweede een matras van traagschuim met groene thee. Hm, dat smaakt naar meer.

Dus zoeken wij verder met de combinatie matrassen latex. De eerste is een matras met ergonomische latex coating – Overtrek zilver afneembaar, de tweede is een Traagschuimen matras voor Spinale Uitlijning en de derde is gemaakt in Italië. Tja, op zoek naar een matras met latex en dan vrijwel meteen bij een traagschuim mastras terechtkomen is niet hoopgevend.

Misschien hebben we een beter resultaat bij het zoeken naar een boxspring. Vreemd, die is onder de categorie Slaapkamermeubelen niet te vinden. Het blijkt dat wij moeten zoeken bij Slaapkamermeubelen > Bedden, frames & onderstellen > Bedbodems en lattenbodems > Boxsprings. Dan kom je echter uit op 54 resultaten en dat is wel heel mager. Bovendien wordt de uitkomst vervuild omdat meer dan helft van die 54 geen boxsprings zijn, maar lattenbodems, frames of matrassen.

Het is een crime om met zo'n kutsite te moeten werken dus gaan we even nog wat kleine sneltestjes doen. Terug naar de homepage.

 

 

Ik tik in; karpet wol (zie hierboven)
De eerste drie resultaten zijn bolletjes wol en daaronder de vraag; bedoelde je carpet wolf?

Ik tik in: pvc vloer
De eerst drie resultaten zijn flacons vloerreiniger voor dweilrobots, daarna volgt rood-wit gestreept waarschuwingstape voor op de vloer, dubbelzijdige tape voor tapijt, kunststof meubelbeschermers en een setje van 2 schuurborstels.

Ik heb een volkstuintje en tik in: tuin riek
Ik krijg als eerste resultaat een lamp, dan een barbecuevork, een setje vorken voor op de camping en als vierde een keukenrolhouder.

Ik wil een oude fiets opknappen en zoek op: kruipolie
Wat krijg ik te zien? Achtereenvolgens een deegroller, een toiletborstel, een zevental in elkaar passende maatbekers en een hakkenbord. Dat blijkt een container te zijn voor een viertal snijplanken.

Ik denk aan het mooie weer van de komende dagen en tik in: wespenvanger
De eerste drie resultaten zijn setjes zachte kunststof plaatjes in de vorm van een bloem die je zo kunt vouwen dat ze een trechter vormen die je in een fles kunt zetten. De informatie bij het eerste setje van twaalf stuks is Wespentrechter, wespenvanger, anti-Europees voor kerst op de camping, bij het tweede identieke setje (paar cent goedkoper) is de toevoeging duurzaam draagbaar voor kamperen met kerst en het derde setje bevat dertig kleine valletjes. Hier is de extra info stevig voor op de camping Kerstfamilieterrassen.

Het moge duidelijk zijn dat zoeken op Amazon.nl een speurtocht met hindernissen is. In aanloop van de Nederlandse lancering werd bij een provisorische versie geleund op de Duitse site en toen bleek hoe erbarmelijk de vertaling was. In november 2019 werd gespeculeerd op het mogelijk verwoestende effect van Amazon op de retail waarbij werd verwezen naar Duitsland waar de Amerikaans e-tailer een dominante positie heeft in de online verkopen. Toen in maart 2020 Amazon.nl van start ging bleek die vrees voorlopig ongegrond omdat de site aan alle kanten rammelde. De waardeloze vertalingen waren verdwenen, maar de informatie op de huidige Amazon.nl is uitgesproken slecht. Navigeren leidt misschien niet direct tot schipbreuk hoewel je sterk in de schoenen moet staan om je weg te vinden want filteren is een drama.

 

 

Ik doe nog een laatste poging, passend bij deze site en ga op zoek naar een rolgordijn. Per ongeluk tik ik 'rookgordijn' in en bij de resultaten zitten naast veel verduisterende gordijnen opvallend veel boeken met titels als Rookgordijn, Het rookgordijn, Achter het rookgordijn en heel wat keren Smokescreen.
Opmerkelijk is ook het boek Sywerts miljoenen: De jacht op de mondkapjesdeal. Zou Amazon weten dat die smerige oplichter een rookgordijn heeft gecreëerd om heel Nederland voor het lapje te houden? En zou Amazon dat lapje zien als een rolgordijn?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten