Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ambiente laat het licht schijnen

Naast duizenden andere producten toont de beurs Ambiente opvallend veel verlichting. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘gloeilamp’ in vele verschijningsvormen.

Vandaag is de laatste dag van Ambiente in Frankfurt. De beurs toont een enorme verscheidenheid in producten. Daar valt geen duidelijke lijn in aan te brengen en het is vrijwel onbegonnen werk om in het enorme aanbod trends te ontdekken, zeker wanneer je dit op productniveau benadert. Wel vallen sommigen dingen op, bijvoorbeeld het aanbod van verlichting. Naast kunststof dieren, kabouters, verlichting, panelen met twinkelende sterrenhemels en veel fun-verlichting zijn er ook veel 'standaard armaturen’ te zien. Het frame dat vroeger vrijwel altijd van metaal was, is nu van hout, soms ook de kap. Die is dan meestal opgebouwd uit plakjes hout en een enkele keer uit een stuk. De kap kan ook van beton, (speciaal) kunststof of glas zijn en de draad-silhouet armaturen zijn er in er in alle groottes en vormen en meestal in koperdraad uitvoering.

Gloeilamp is in
Het meest opvallende is de lichtbron zelf. Ledverlichting mag dan over all de overhand hebben, de lichtbron ziet er uit als de oude vertrouwde peer of is daarvan afgeleid. Een grote of kleine bol, langwerpig met afgeronde hoeken of welke vorm dan ook: de draden in de lamp moeten zichtbaar zijn en daarvoor is de kooldraadlamp de grote favoriet. Soms is het een ‘oude’ energievretende variant waarbij je meteen voelt dat er - naast licht - ook veel warmte wordt afgegeven, soms is het de moderne uitvoering met ledverlichting, oftewel led filamenten. Het lijkt op een ouderwetsche gloeilamp (in dit geval met extra veel gloeidraden) maar is een moderne ledlamp. Loshangend of voorzien met een luchtig frame hangen ze op een rij boven een eettafel en losstaande exemplaren zijn gevat in hout, marmer, beton of in iets wat er op lijkt. Nieuw zijn de ‘fittingen’ van hout en beton waarbinnen de echte fitting zit. 

Leeslamp overbodig
De verwachting dat armaturen zeer slank zouden worden vanwege de kleine ledjes is op de beurs vrijwel volledig afwezig. Bij decoratieve verlichting moet niet alleen het armatuur esthetisch prettig zijn, nee het is vooral de lamp zelf die sfeer moet geven en dat betekent een wat gelig licht. Leeslampen zijn een soort anachronisme; lezen doen mensen steeds minder en als ze dat al doen dan gaat dat via een laptop, tablet of smartphone. Die geven van zichzelf al licht, dus is een leeslamp niet meer nodig. Wil je toch naast sfeerlicht van zo’n kooldraadlamp ook helder wit licht? Daarvoor zijn er dimmers. Die in dit geval dan een standje omhoog gaan.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten