Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Amerikaanse keten Mattress Firm in moeilijkheden

Bedden- en matrassenretailer Mattress Firm heeft surseance van betaling aangevraagd. Tweehonderd fililalen worden gesloten, mogelijk zelfs zevenhonderd. Zo hoopt de keten geld te besparen en een faillissement te voorkomen.Mattress Firm, de grootste retailketen van bedden en matrassen in de Verenigde Staten, heeft een Chapter 11 procedure aangevraagd, min of meer vergelijkbaar met surseance van betaling. Hierdoor worden schuldvorderingen een bepaalde tijd geblokkeerd en krijgt het bedrijf de mogelijkheid om te reorganiseren. Mattress Firm, nu nog met 3.320 filialen, sluit er tweehonderd wellicht zelfs zevenhonderd. Het behoort tot het Steinhoff concern dat sinds eind vorig jaar zwaar lijdt onder de gevolgen van een boekhoudschandaal met wereldwijde effecten.

Zorgenkindje
Het beursgenoteerde Steinhoff kocht Mattress Firm in 2016 voor 3,8 miljard dollar en bleek al snel een zorgenkindje. Veel van de filialen bleken slecht te draaien en met de aankoop stak Steinhoff zich stevig in de schulden. Die waren al fors doordat Steinhoff jaren op overnamepad was, wereldwijd grote retailketens opkocht en zodoende na Ikea de op een na grootste meubelverkoper werd. Toen eind 2017 bleek dat het bedrijf had gerommeld met de boekhouding raakte de koers in vrije val en is Steinhoff bezig te overleven.

Permanente uitverkoop
Om overeind te blijven werden bedrijfsonderdelen verkocht. In april ging het om de Duitse meubeldiscounter Poco, in juni de Oostenrijkse winkelketen Kika/Leiner en in september de Poolse meubelfabrikant Steinpol. In januari werd het vijftigprocentsaandeel in Habufa verkocht aan de familie Van den Bosch die daarmee als oprichter weer volledig eigenaar werd van de meubelfabrikant uit Hapert. 

Amerikaanse markt onder druk
De kans dat Steinhoff in Amerika Mattress Firm kan verkopen, lijkt niet zo groot. De retailmarkt staat onder druk en er is veel concurrentie van tientallen matrassen start-ups. Niet voor niets wordt de Chapter 11 procedure ook wel reorganisatiebankroet genoemd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten