Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Auping Evolve circulaire matras

De Evolve is volgens bedden- en matrassenfabrikant Auping de eerste volledig circulaire matras. De matras is gemaakt van een polyester breisel en speciale pocketveren. Beide materialen kunnen aan het eind van de levensduur van de matras opnieuw worden gebruikt.
 


De Auping Evolve bestaat uit een polyester breisel en stalen pocketveren. Ook het tijk, de rits en de biezen zijn van polyester. Het polyester kan aan het eind van de levenscyclus van de matras, pakweg 10 jaar, opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe matras. Het wordt dan vershredderd, omgesmolten en er kan weer een nieuw breisel van worden gemaakt. Omdat ritsen, biezen en de tijk van hetzelfde materiaal zijn kan dat direct worden meegenomen in het circulaire proces. 'Alle materialen kunnen op hoogwaardig niveau worden hergebruikt en circulair kun je zien als de hoogste vorm van recycling', verklaart marketing manager Ine Stultjens. De matras is ontwikkeld in samenwerking met DSM-Niaga, een joint venture dat producten(her)ontwerpt die circulair zijn.

Goed ventilerend vermogen
De Auping Evolve is volgens Stultjens de laatste evolutie in slapen, vandaar die naam. Op kleine schaal is het circulaire proces getest en de komende jaren wordt dat geoptimaliseerd. Uiteindelijk wil Auping in 2030 volledig circulair zijn en deze matras kun je zien als de voorloper van deze wens. Volgens Stultjens heeft de matras een goed ligcomfort, heeft deze een hoog elastisch vermogen en is de luchtdoorlatendheid buitengewoon. De matras is uitgetest bij diverse winkeliers en is officieel per 1 mei gelanceerd. Zij noemt de reacties van de dealers tot nu toe 'superenthousiast.'

Cradle to cradle bed
Het recyclen van 'gewone' matrassen doet Auping al geruime tijd. Zo werd in 2011 het Take Back System gelanceerd waarbij de fabrikant oude matrassen meeneemt en deze laat recyclen. Ook kwam in dat jaar de Essential op de markt, een bed dat is ontworpen volgens het cradle to cradle principe waarbij nadat het bed is afgedankt de onderdelen herbruikbaar of te recyclen zijn.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten