Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Auping houdt van handwerk

Het is warm – zeg maar gewoon heet – en dat slaapt niet echt lekker. Auping nights, Better days, roept de bekende beddenfabrikant al jaren. Werkt die slogan ook tijdens de huidige hitte? Daarover is de fabrikant niet eenduidig, maar Hoe warm het ook is, dankzij onze wasbare tijk blijft het lekker fris, laat Auping via Facebook weten. Daarbij wordt een foto gevoegd die laat zien dat de fabrikant nog in de beginjaren vijftig verkeert wat betreft de wasmethodes.

Wat zien wij op de foto? De overheersende kleur is groen, het groen dat nu erg populair is. In het midden staat een vrouw in een groene jurk die moet doen voorkomen alsof ze de was aan het doen is en naast haar staat een bordkartonnen wasmachine. Links en rechts van haar staan grote planten in potten en dat heeft alles te maken met de huidige hype dat (kamer)planten echt geweldig fantastisch abnormaal goed, geweldig en gezond zijn. Op de nepwasmachine staat een plant en ook dat geeft aan dat het een geregisseerde foto is die niets van doen heeft met de realiteit. Want wie heeft er een plant op de wasmachine staan?

In de lucht zweven zeepbellen alsof een meute kinderen aan het bellen blazen is, maar die bellen komen waarschijnlijk uit een bellenblaasmachine. Aan waslijn hangt een hemdje en een matrastijk, een rare combi maar in Auping-fotoland kan dat. Maar het vreemdst is de activiteit van de wasvrouw zelve; zij doet een matrastijk in een houten tobbe. Het is een klein tobbetje, reuze onhandig, want hoe krijg je daar een hele tijk in? De emmer naast de tobbe is waarschijnlijk gebruikt om water te halen bij de pomp want dat past qua tijdsbeeld mooi bij die tobbe. Qua fotobeeld echter niet, dus daarom staat die pomp niet op de foto.

Die tamelijk platte kartonnen wasmachine, wat moeten wij daarmee? Het is een voorlader en daarom kunnen bovenop wat flaconnetjes worden geplaatst, passend in de populaire groenkleur van 2018. Voor de voeten van de vrouw staat een flacon wasverzachter die lekker groen is overgespoten.

Echt zwaar is het 'wassen' niet, afgaande op de uitdrukking van de vrouw. Daarvoor kijkt zij te ontspannen hoewel de gebukte houding – ergonomisch niet verantwoord – erg natuurgetrouw overkomt. De vrouw kijkt naar rechts, voor de kijker links. Zij lacht. Waarom lacht zij? Omdat zij het een belachelijke scene vindt? Omdat de fotograaf dat wil? Omdat het een standaard pose is?

Wij zullen het nooit weten.

Wat wij wel weten is dat Hoe warm het ook is, dankzij de wasbare tijk blijft het lekker fris een wat vreemde slogan is. Met de woorden 'blijft het lekker fris', lijkt het alsof de omgeving lekker fris blijft en dat is natuurlijk niet zo. Wij zweten ons pletter en dus krijgt de tijk, letterlijk en figuurlijk, het op zijn dak. Met de hete van de zomer van 2018 blijft geen enkele tijk lekker fris. Maar gelukkig, daarvoor zijn er wasmachines. Echte, welteverstaan.

En nog iets: van het met de hand wassen van zo'n tijk krijg je het toch aardig warm.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten