Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bank van gerecycled materiaal wint designprijs

De bank Sett CE van Gispen is een van de winnaars van de Dutch Design Awards. De bank is gemaakt van 95 procent gerecycled materiaal.

De Sett CE bank lijkt op een tijdloze designbank, maar is is vrijwel geheel gemaakt van gerecycled materiaal. Eigen plastic afval van Gispen wordt gebruikt als grondstof om de romp te printen en dit materiaal is tot tien maal toe opnieuw te gebruiken. De zitting en rug van de bank bestaan uit gerecycled polyetherschuim. Alle materialen van de bank zijn te scheiden en elk onderdeel is te verwerken tot een nieuw product.

Circulair design
Volgens de jury is de bank een 'ideale uitkomst van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in de circulaire industrie.' De vernieuwing zit niet zozeer in de vorm, maar in de totstandkoming en werkwijze. Dit is een kijkje in de nieuwe esthetische norm binnen circulair design: het schreeuwt geen duurzaamheid, maar het hergebruik is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.' Het ontwerp is van Peter van de Water. De bank werd winnaar in de categorie Product.
 

Gerecyclede stoffen
Circulariteit en duurzaamheid was voor de jury ook reden om een van de acht Dutch Design Awards toe te kennen aan Simone Post, ditmaal in de categorie Young Designer. Post neemt recyclen als uitgangspunt. Zo maakte ze voor Adidas kleden van gerecyclede sneakers (zie foto) en maakte voor textieldrukker Vlisco van afvaldoek een karpet. 'Haar zorgvuldige onderzoek en slimme, systemische benadering vertaalt zich steeds weer in innovatieve en ambachtelijke ontwerpen met een esthetiek', aldus de jury.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten