Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Belgische Consumentenbond onder vuur vanwege matrastesten

Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond, is onduidelijk over hun matrastesten. Hun uitkomsten zijn dubieus en mogelijk wordt een hoge klassering gekocht, zo blijkt uit een artikel in dagblad De Standaard.

De Belgische matrasfabrikanten zijn boos op Test-Aankoop, het Belgische equivalent van de Nederlandse Consumentenbond. Uit een vandaag verschenen artikel in De Standaard blijkt dat vertegenwoordigers uit de matrasindustrie en diverse experts vraagtekens zetten bij de manier waarop Test-Aankoop de matrassen test. Zo zou de testmethode niet goed zijn en worden er opvallend veel matrassen getest van grote aanbieders zoals Ikea.

Beste koop
Wat de matrasproducenten vooral dwars zit, is het predicaat ‘Beste koop’. Ikea komt hier vaak als beste uit de bus vanwege de lage prijs. Maar zo’n label zorgt er voor dat mensen denken dat een Ikea-matras staat voor kwaliteit en dat is niet zo, zo stellen de matrasproducenten. Ikea buit het ‘Beste koop’ label ten volle uit en dat is misleidend, zo luidt de kritiek. Want consumenten verwarren 'Beste koop' vaak met 'beste matras'.  

Betalen voor test
De schrijver van het artikel sprak diverse matrasleveranciers die zeggen dat je moet betalen om een matras te laten testen. In Nederland was dat ook gebruikelijk, maar de Consumentenbond zegt daar van afgestapt te zijn. Wel moet er in Nederland (en ook in België) betaald worden om gebruik te mogen maken van testresultaten in de marketing, iets wat graag gedaan wordt door fabrikanten van wie een of meer matrassen goed uit de bus komen volgens de test.

Mogelijke fraude
Er is volgens De Standaard mogelijk ook sprake van fraude. Anoniem vertellen fabrikanten dat de consumentenbonden met ‘de grote spelers onderhandelen om nu eens deze, dan weer een andere (matras) bovenaan de klassering te plaatsen om iedereen tevreden te houden en geld te verdienen.’ De krant kan dit echter niet hard maken en concludeert: ‘aan geruchten geen gebrek.’

Moeizame relatie
Het artikel geeft aan dat een deel van de onvrede bij de matrasleveranciers en experts aan de ene kant en Test-Aankoop/Consumentenbond aan de andere kant, voortkomt uit het ontbreken van specifieke handvaten om matrassen te testen. Eind 2015 is er een overleg geweest tussen de verschillende partijen, maar het kwam niet veel verder dan het aanhoren van elkaars standpunten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten