Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Belgische meubelindustrie gered door export

De omzet van de Belgische meubelindustrie liep vorig jaar in eigen land terug en dat zet dit jaar versterkt door. Door een toegenomen export worden de cijfers nog wat bijgebogen in positieve richting.
 

 

De Belgische meubelindustrie noteerde in 2018 een omzetdaling in 2018 van 1,4%. Dit jaar lijkt een stuk slechter te gaan verlopen want in de eerste helft van dit jaar liep de omzet terug met 3,5%. Er wordt geen forse heropleving verwacht van de Belgische meubelmarkt, zo denkt Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. De federatie maakte de cijfers bekend tijdens de tweede dag van de Meubelbeurs Brussel die momenteel in Brussel wordt gehouden.

Woonmeubelen in de min
In de sector woonmeubilair is de daling het grootst: -3,9% in 2018 en -6,6% in de eerste helft van 2019. De bedden- en matrassenindustrie deed het een stuk beter: in 2018 waren de cijfers stabiel, in het eerste semester van dit jaar werd een omzetgroei van 1,3% genoteerd. De omzetdaling bij woonmeubilair drukt fors op de cijfers omdat woonmeubelen 40% van de totale omzet in de meubelindustrie omvat.

Dalend consumentenvertrouwen
De reden voor de tegenvallende omzetten zijn volgens Fedustria divers: er komen minder bezoekers naar de winkel, er is concurrentie van andere uitgavenposten, de toename van e-commerce, politieke onzekerheid in eigen land, de mogelijke Brexit en een dalend consumentenvertrouwen. Dat is sinds midden 2018 sterk gedaald en ligt al een tijdje onder het Europees gemiddelde.

Nationale Bank is positiever
Opvallend is dat de cijfers van de Nationale Bank van Belgiƫ minder negatief zijn dan die van Fedustria. De bank doet maandelijks onderzoek en zegt op grond daarvan dat de ontvangen bestellingen in de Belgische meubelhandel in de eerste 8 maanden van 2019 stegen met 6%. 'Deze cijfers contrasteren sterk met de signalen uit de markt en vanuit de traditionele meubelhandel', stelt Fedustria.

Hoopvolle toekomst
De belangenorganisatie ziet de mondiale economie dit jaar en in 2020 afremmen door handelsconflicten en protectionistische maatregelen en dat zal gevolgen hebben voor Europa. Ook de mogelijk chaotische Brexit zal een mogelijk negatieve impact hebben op de Belgische meubelindustrie, maar Fedustria blijft hoopvol en concludeert: 'Bedrijven blijven positief en investeren verder in innovatie en productontwikkeling.'

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten