Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Beroering in de beurscentra

In Beusichem wordt verbouwd, in Culemborg is dat al gebeurd en in Nieuwegein….wat gebeurt daar? Tot nu toe schijnbaar niets, terwijl over een paar dagen de najaarsbeurs begint.

‘Dit zijn meubelconcepten ontleend aan Engelse burchten, de Schotse hooglanden, de haast beklemmende uitgestrektheid van natuur in Wales. Dit ruikt naar knapperende kampvuren in de open lucht, dit slaat in als een losgelaten loopbrug, dit is de fantastische sfeer uit de 16e eeuw naar de huidige tijd geteleporteerd. Highlander en Scarlet zijn barbaarsheid en fragiele puurheid samengebracht in twee – nu al – onsterfelijke meubelconcepten!’

Knapperende kampvuren
Dit citaat is afkomstig uit een recente nieuwsbrief van ‘beurscentrum’ Meubelhart Beusichem. Het gaat over Meubitrend. Meubitrend? Dat is toch die meubelfabriek die lifestyle achtige meubelen maakt? Een fabriek met een no nonsense filosofie van doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg? Zijn ze daar gek geworden in Oss? Een hoop associatief geleuter over ruige landschappen en knapperende kampvuren in plaats van praten over ‘lekker commerciële kasten’ en ‘banken waar de markt nu om vraagt’. Wat is er gebeurd?

Beusichem blijkt Shanghai
Om u meteen uit een mogelijke droom te helpen: niks bijzonders. Het stukje over die hooglanden en haardvuren is geschreven door een op hol geslagen iemand die uit de bocht vloog in de beschrijving van een tweetal nieuwe meubelconcepten van Meubitrend. Het bedrijf maakt de meubels, iemand anders kletst daarover.
Kortgeleden ontving ik informatie van een andere exposant in Beusichem, inclusief een tekening van een fraaie showroom. Het betrof een persbericht van meubelagent Raaijmakers die als exposant sinds kort in hal 12 in het Meubelhart zit. Bijgevoegd was een tekening van een fraaie showroom en ik dacht dat zij in Beusichem met geld aan het smijten waren gegaan. Bij navraag blijkt het de stand van de fabrikant te zijn zoals die op de volgende week te houden beurs Furniture China te zien zal zijn. Dus niet de nieuwe showroom in Beusichem.

Permanente lente
Toch werd ik eerder dit jaar werd in positieve zin opgeschrikt door een groot plan voor het Meubelhart. Showrooms zouden worden verbouwd, straten heringericht, de omgeving verfraaid en het leek permanent lente te gaan worden in Beusichem met de upgrading van complete ‘meubelstraten’. Opvallend, want in het Betuwse dorp is geen centrale aansturing en zijn het losse showrooms die het beeld bepalen.

Verruiming openingstijden
Op een paar kilometer afstand ligt Culemborg, wat betreft productie het echte meubelhart van Nederland. Het daar aanwezige beurscentrum ETC Expo is al langer bezig met verfraaien van het interieur en exterieur van het pand. Binnen is inmiddels de zaak uitgebreid en de openingstijden buiten de beurzen om worden verruimd om bezoekers te kunnen ontvangen. De beursorganisatie laat af en toe wat weten over de ontwikkelingen en een aantal exposanten timmert publicitair behoorlijk aan de weg.

Continuering
Nog wat noordelijker ligt het Home Trade Center (HTC) in Nieuwegein. Qua oppervlakte en aantal standhouders met afstand de grootste van de drie beurscentra op interieurgebied, maar tot nu toe heb ik al maanden vrijwel niets van het centrum vernomen. Terwijl komend weekend daar de najaarsbeurs begint. Eind vorig jaar ging het centrum failliet, er volgde een snelle doorstart door een kapitaalkrachtige investeerder en er zouden - later dit jaar - nieuwe plannen worden ontvouwd. Daar heb ik tot nu toe niets van vernomen. Nu kan het zijn dat eigenaar CBRE, gelieerd aan de ING, zich bewust koest houdt omdat zij nog niet precies weet wat zij met het centrum wil. Of misschien houdt het CBRE zich rustig omdat het in stilte iets heel anders in gedachten heeft dan de continuering als beurscentrum.

Stilte voor de storm
Of is het stilte voor de storm? Gaat komend weekend op positieve wijze de pleuris uitbreken in Nieuwegein? Gaan exposanten de bezoekers verpletteren met mooie, bijzondere, aparte, handige en leuke zaken? Het zou een verrassing zijn. Persoonlijk zou ik dat prima vinden. Maar eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels, vooral over die CBRE. Dat zijn vastgoedjongens en net als de banken schuiven dat soort partijen te makkelijk met teveel geld. En schuiven zij daarbij andere belanghebbenden met net zoveel gemak opzij. Of heb ik het mis?

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten