Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Beste Jan,

Jan, je bent boos. Jan – voor niet ingewijden: Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie INretail en ook voorman van de overkoepelende organisatie Detailhandel Nederland – is heel boos. Je windt je op omdat banken in het weekeinde platliggen en dat winkeliers pinbetalingen die zijn gedaan in het weekeinde pas op maandag krijgen bijgeschreven. Voor komend weekeinde is dat zelfs nog later want Tweede Paasdag zijn veel winkels open en de banken dicht. Je liet daar maandag je ongenoegen over blijken in De Telegraaf en op de site van INretail doe je het nog eens dunnetjes over.

Begrijpelijk, want het betreft niet misselijke bedragen. Volgens jou gaat het in de detailhandel om 100 miljoen euro pin-omzet per dag. ‘Met 52 weekenden per jaar is het dus 110 dagen per jaar dat de ondernemers op hun eigen geld moeten wachten en daar ook nog eens de rente op mislopen’, schrijf je op de site van INretail. Dat is geen kattenpis. De banken zeggen dat zij er niets aan kunnen doen want alle verkeer tussen banken verloopt via de Europese Centrale Bank en op Europees niveau is besloten om in het weekeinde ‘dicht’ te zijn. Jan, volgens mij wist je dat wel, maar je vindt het best lekker om als een kwajongen een steen in die financiële vijver te gooien.

Gelijk heb je en van afstand ziet die vijver er misschien best rustig uit, maar op de bodem ligt een hoop bagger. Van mij mag je best wat stenen blijven gooien of roeren in die vijver. Zit die bankjongens achter de vodden Jan, al lopen ze in een krijtstreeppak. Zeker die grote vissen bij de banken zijn volkomen losgezongen van de werkelijkheid en ik vraag mij echt af of zij wel eens met normale mensen contact hebben. Misschien komende zaterdag als zij boodschappen doen, hoewel ik mij nauwelijks kan voorstellen dat een topbankier zelf de supermarkt induikt. Zij zullen geen eieren tegen hun hoofd geslingerd krijgen, maar een rottige opmerking kan ik mij wel voorstellen. ‘Hee Gerrit, eet jij zalm dit weekend, ha-ha.’

Nee, even serieus – misschien zijn er wel bankmannetjes en bankvrouwtjes die Tweede Paasdag met de kinderen naar de meubelboulevard gaan en de kinderen lekker eieren gaan zoeken of iets degelijks. Hartstikke leuk voor het gezin, maar de detaillist die wat verkoopt krijgt de volgende dag eerst allerlei afschrijvingen van zijn bank en dan pas de bijschrijvingen. Als het om verschillende banken gaat, duurt het nog een paar dagen extra. Tel uit je verlies.

Daarom Jan, ik vind het prima dat je net voor de komende feestdagen even op de trommel slaat. Een goed gekozen moment en meteen lekker als onderhuidse lobby voor je eigen club om nog groter te worden zodat je in de toekomst namens nog meer retailers lekker tekeer kunt gaan tegen de banken. Prima Jan, mijn zegen heb je. De banken hebben de afgelopen jaren zo ongelofelijk veel verpest voor anderen en merken nu steeds vaker dat zij het ook voor zichzelf hebben verpest. Er gaan nog heel wat Paasdagen voorbij voordat wij allen gezellig bij elkaar aan tafel kunnen schuiven. Zo, ik heb mij ei gelegd.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten