Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Beter Bed wil geld van BASF vanwege gifschandaal matrassen

Beter Bed sleept chemiereus BASF voor de rechter. De beddenretailer wil een schadevergoeding vanwege een productiefout bij BASF voor de grondstof van matrasschuim. Daardoor kelderden de matrasverkopen in Duitsland en hiervoor wil Beter Bed compensatie.

In Duitsland kreeg de keten Matratzen Concord, met meer dan duizend winkels de belangrijkste omzetmaker voor Beter Bed Holding, eind 2017 enorm veel last van het 'gifschandaal' rond BASF. In augustus en september van dat jaar was er bij de productie van grondstoffen voor schuim voor matrassen iets fout gegaan en dat leidde in Duitsland tot zoveel commotie dat de matrasverkopen enorm terugliepen. Bij Beter Bed kwam dat hard aan en zij eist nu van via de rechter compensatie voor deze omzetdaling. Wat de beddenretailer van BASF eist, is niet bekend. 'Ik wil niet vooruitlopen op het bedrag, ik wil een fatsoenlijke afwikkeling', zegt topman John Kruijssen in het Brabants Dagblad.

Sluiting winkels
De eis tot schadevergoeding komt vrij laat – het gifschandaal kwam in oktober 2017 naar buiten – maar de naweeën daarvan spelen nog steeds door. De mogelijk directe schade voor de volksgezondheid bleken al snel minimaal, maar in Duitsland hadden veel matrasfabrikanten en -retailers er last van omdat de omzetten gigantisch terugliepen. Vorig jaar werden 176 winkels van Matratzen Concord gesloten en vielen er vele ontslagen bij het hoofdkantoor om de kosten te drukken.

Omzetstijging in Nederland
Uit de vandaag gepubliceerde (voorlopige) cijfers over 2018 blijkt dat de totale omzet van Beter Bed met ruim 3% daalde tot 396,3 miljoen euro. In Duitsland liep de omzet met 'slechts' 6,4% terug, maar in absolute cijfers tikt dat behoorlijk aan vanwege de grootte van de markt. In Nederland (stabiel met 117 winkels) steeg de omzet met 1,9%, in België met 46,%. Daar kwamen zes nieuwe winkels bij waardoor bij de zuiderburen het totaal nu op zestien staat.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten