Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Beurs Heimtextil kleurrijke oase met veel groen

Heimtextil zit weer in de lift na jaren teruggang. Digitaal drukken is dé trend en vooral bij behang is dat zichtbaar. 3D structuren,voelbaar of 'nep', zijn het gevolg.

Digitaal drukken is een van de belangrijkste thema's van Heimtexil 2018. Vooral bij behang wordt de techniek optimaal uitgebuit, zo bleek op de beurs. Soms moet je gewoon voelen of de structuur echt is of puur gezichtsbedrag, zo realistisch zijn de prints. Hetzelfde effect wordt bereikt bij prints op stof en een in leer gecapitonneerde bank blijkt in werkelijkheid te bestaan uit gewoon gladde stof. Wandvullende prints waarbij een compleet verhaal wordt uitgebeeld, waren her en der te bewonderen.

Vloer wordt wandbekleding
Oude tegelvloeren blijken een dankbaar onderwerp voor op de wand. Dankzij de digitale druk kun je de barsten  in de tegels laten zien en de voegen zichtbaar maken. Ook de 'versleten tapijt-look' blijkt toepasbaar voor wandbekleding, zowel op papier als in en variant met textiele wandbekleding (zie foto rechts). Ook wordt behang van structuur voorzien door het aanbrengen van parels, steentjes, schelpen. stof, stro, kokosnoot en andere materialen.

Groen als kleur, planten als dessin
Er is geen overduidelijke trendkleur aan te wijzen, maar donkergroen en in mindere mate rood waren veel voorkomende kleuren. Plantenmotieven doen het goed en opmerkelijk was het aantal echte planten die menige stand sierden. Dit gecombineerd met overdadig veel dieren, in echte en nepkleuren, gaf het idee dat je in de jungle liep in plaats van een aangeklede beurshal.
'Groen' als teken van duurzaamheid blijft een constante en wordt langzaam wat breder opgepikt, vooral door producenten.

Verrijkte stoffen
Hoewel veerweg de meeste exposanten zich richten op stoffen waarbij het decoratieve aspect het belangrijkst is, zie je talloze voorbeelden van verrijkte stoffen: brandvertragend, verduisterend, wasbaar,oersterk, ademend, anti bacterieel, waterafstotend etc.
Velours krijgt als nicheproduct meer belangstelling dan jaren het geval was, onder meer vanwege akoestische eigenschappen.

Gekleurde dekbedden
Ook bij bedtextiel zijn de toevoegingen aan het het materiaal van belang, maar vaak is het toch van het basale niveau 'goed isolerend en daardoor warm in de winter en koel in de zomer'. Mini-trendje, hoewel nogal Duits-georiënteerd, zijn dekbedovertrekken en kussens met gekleurde tijk. Je hebt er niks aan, het heeft geen enkel effect, maar het normaal witte product ziet er net even anders uit.

Agent gevraagd
Algemeen gesproken heerste er op de beurs een positieve stemming. De crisis is nu echt voorbij en bedrijven durven weer te investeren. Opvallend was het aantal exposanten dat via de bordjes op de stand liet weten op zoek te zijn naar agenten, vaak voor vele 'buitenlanden'. Ook opvallende verschuiving die niet zichtbaar was, maar zich de laatste jaren achter de schermen heeft voltrokken is de toegenomen afzet via allerlei webshops. Dat geldt vooral voor bedtextiel.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten