Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Beurzen open, dijken door

ikDe Nederlandse economie blijft achter in vergelijking met omringende landen. Wat nodig is om de zaak los te trekken, is een dijkdoorbraak. Symbolisch, of desnoods een echte.

Op dit moment is het beurzentijd. De grote Duitse beurzen Heimtextil en Domotex zitten er op en de meubelbeurs in Keulen loopt op zijn eind. Eind van de maand start Maison & Objet in Parijs, begin februari is Intirio in Gent en daarna volgt het rijtje beurzen in Nederland. Het is mij tot nu toe opgevallen dat er diverse ‘nieuwkomers’ op de beurzen stonden vanwege de moeizame economische situatie in eigen land. Nu het daar stagneert, gaan zij de grens over en zoeken afzet in het buitenland. Zij ontworstelen zich uit de polder omdat zij daar dreigen te verzuipen. Buitenlandse bedrijven die al jaren zaken doen met Nederland snappen er niks van dat het hier zo moeizaam gaat, zo kreeg ik afgelopen dagen te horen.

Dijkdoorbraak
Deze week is het NL Ondernemingsfonds gelanceerd. Dat is een fonds voor bedrijven in het MKB, maar daar hebben bedrijven in de woonbranche niets aan want het gaat om leningen van minimaal 10 miljoen euro en is bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan 25 miljoen euro. Er zijn hooguit een handjevol bedrijven dat zo’n omzet haalt. Er moet dus veel meer gebeuren. Waar veel bedrijven naar snakken, is een doorbraak uit de impasse. Een symbolische dijkdoorbraak en misschien ook wel een echte. Gebeurt er tenminste wat.

Bed voor de koning
Koop nou eens een nieuwe auto of koop nou eens een nieuw huis, suggereerde Mark Rutte vorig jaar april. Dat zou de crisis vanzelf oplossen. Het hielp niet. Misschien moet je kleiner beginnen. Ik weet uit eerste hand dat Willem-Alexander en Maxima een bed van Auping kochten toen ze gingen trouwen. Het was nog voor ze kinderen hadden, dus het bed heeft zijn werk gedaan. Dat bed mag nu wel eens vervangen worden want Amalia is inmiddels al 10 jaar. Dus Alex: koop wat nieuws en probeer een waterbed. Mocht het daarmee misgaan dan kan hij direct zijn watermanagementkwaliteiten erop loslaten. Dezelfde Amalia heeft een klas overgeslagen dus die gaat halverwege dit jaar naar de middelbare school. Tijd voor een bureautje en ook een nieuw bed.

Verhuizing Beatrix
Het is gebruikelijk dat Nederlandse bedrijven niet reclame mogen maken vanwege het feit dat de koning iets bij hen aanschaft, maar in dit geval moet het maar. Wellicht geeft dat indirect een stimulans aan de woonbranche. Natuurlijk zijn er talloze andere branches die onder de crisis lijden, maar ja – soms heb je gewoon mazzel. Beatrix is druk bezig met de verhuizing naar Drakensteyn, dus zoon en schoondochter kunnen binnenkort ook verkassen. Dat levert weer wat nieuwe meubeltjes op.

Homorechten
Want van Rutte moeten wij het niet hebben. Hij gaat naar Sotsji en dat schijnt niet slim van hem te zijn. Maar, zo verzekerde hij, ik ga wel bij Poetin een punt maken van de mensenrechten en de homorechten. Kijk, die Rutte is geen mietje en reken maar dat Poetin daar enorm van schrikt. Ik weet niet waar Sven Kramer of Ireen Wüst op slapen tijdens de Olympische Spelen, maar Ranomi Kromowidjojo doet het op een Auping en Epke Zonderland op M Line. En zij hadden succes. De schaatsploeg van de Belgische schaatser Bart Swings wordt gesponsord door meubelmerk Stressless en Bart rijdt verrekte goed. Zeker voor een Belg. Met andere woorden: de mogelijkheden zijn er.

Beurzen open
De beurzen zullen vast wel wat nieuws hebben opgeleverd dus promoot die producten, zou ik zeggen. Als wij dan toch nog hoog water krijgen, zou ik een slogan pakken die teruggrijpt naar de actie die ontstond na de Watersnoodramp in 1953. Die actie heette ‘Beurzen open, dijken dicht’, waarbij Nederlanders massaal de portemonnee opentrokken. Anno 2014 hebben de Nederlandse consumenten zelf een symbolische dam opgeworpen om vooral geen geld uit te geven. Als die psychologische barrière nu eens wordt weggehaald zou ik zeggen: ‘Beurzen open, dijken door.’ Laat het water maar komen. Nederland is er tenslotte groot mee geworden.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten