Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bijzondere lampen

Op de onlangs gehouden beurs Ambiente in Frankfurt bleek dat verlichting een grote inspiratiebron vormt voor ontwerpers. Vooral jonge designers proberen iets moois, leuks of bijzonders te creëren.

De Balance Lamp is een houten lamp van de in Duitsland wonende Chinees Weng Xingu. Het idee achter zijn ontwerp is dat je moet kiezen tussen een goed verlichte werkplek of constant geconfronteerd wordt met interrupties in je bezigheden zonder licht. Die verstoringen komen door het gebruik van je mobiele telefoon en door deze weg te leggen - in dit geval door deze in de armatuur te steken -  ontstaat er een balans doordat de lamp omhoog komt en daardoor automatisch het licht aangaat. En je de telefoon dus niet meer kunt gebruiken.

Projectie
Uit de koker van de Japanse designstudio YOY komt een lamp die op de muur het licht van een lampenkap projecteert. Bovenin de armatuur zit een uitsparing in de vorm van de lampenkap en doordat het ingebouwde ledlampje via deze vorm uitstraalt, krijgt het licht zijn vorm op de muur. Het is in feite het omgekeerde van schaduwwerking. Als je de lamp iets verder van de muur plaatst, wordt de ‘kap’ dus groter. Naast het tafelmodel is er ook een staande lamp die hetzelfde effect creëert.

Dimbare lamp
Een drietal creatievelingen uit Canada ontwierp Nanolaef, een dimbare lamp in de vorm van een gloeilamp. De lamp bestaat uit een twaalftal aan elkaar vastzittende elementen die je op origami-achtige wijze bij elkaar vouwt en in een gewone fitting kunt draaien. De lamp, voorzien van enige tientallen ledjes, is dimbaar door een ingebouwde dimmer. Met een gewone lichtschakelaar kun je door snel de aan/uit knop te gebruiken een signaal geven waardoor je de lamp kunt dimmen. De lichtopbrengst is hoog ( 12 watt wat overeenkomt met een 100 watt gloeilamp) en de levensduur is volgens opgaaf 28 jaar.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten