Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Billy boekenkast pietsje duurzamer

Met wat kleine wijzigingen gaat Ikea Billy wat 'duurzamer' maken. De iconische boekenkast krijgt aan de achterkant een kliksysteem in plaats van spijkers en het fineer plus de kunststof randen worden gemaakt van papierfolie.
 Ikea gaat wat aanpassingen doen aan Billy, waarschijnlijk het bekendste product van de Zweedse retailer. De fineerlaag en kunststof randen worden vervangen door papierfolie. Dat scheelt een hoop afval. De achterkant wordt nu vastgezet met spijkers en die worden vervangen door en kliksysteem waardoor de kast uit elkaar te halen is, een probleem waar veel Ikea producten aan lijden. Met de introductie van papierfolie worden ook wat nieuwe (hout)decoren toegevoegd.
De nieuwe Billy is vanaf juli 2022 verkrijgbaar in Azië en Australië, de rest van de wereld vanaf januari 2024 aan de beurt.

'Duurzaam'
Met de aanpassingen zegt Ikea dat 'in de toekomst het grootste deel van de boekenkast is gemaakt van hernieuwbare materialen.' Daarmee wordt kennelijk de 'inhoud' van de Billy vergeten want die is gemaakt van spaanplaat en dat is milieutechnisch een ramp; de spaanders worden bij elkaar gehouden door sterke lijm en die is niet te verwijderen.
In 2018 was er een Nederlander die opperde dat Billy ook gemaakt kon worden van rijst-stro, een restproduct bij het oogsten van rijst. Blijkbaar is dat bij een idee gebleven.

Iconisch model
Billy is is een ontwerp van Gillis Lundgren en al jaren een bestseller in het assortiment van Ikea. Het ontwerp stamt uit 1978/79 en er zijn meer dan 120 miljoen exemplaren van verkocht. Naast het oermodel, de open boekenkast, is Billy ook verkrijgbaar met deurtjes, in diverse maten en ook als hangmodel. Billy wordt sinds jaar en dag geproduceerd door Meyenburger Möbel in het Duitse Meyenburg. Naast de komende kleine aanpassingen is het model sinds de introductie wezenlijk nooit veranderd.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten