Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Boekhoudschandaal Steinhoff breidt zich uit

De financiële puinhoop bij meubelconcern Steinhoff krijgt steeds grotere vormen. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) begint een rechtszaak tegen Steinhoff en ex topman Markus Jooste is inmiddels officieel als verdachte aangeklaagd.

Steinhoff International, in Europa na Ikea de grootste meubelretailer, is al weken verwikkeld in een boekhoudschandaal dat steeds groter wordt. Ex topman Markus Jooste is officieel aangemerkt als verdachte wegens 'onregelmatigheden in de boekhouding' in Zuid-Afrika. Daar heeft het concern in Johannesburg een beursnotering, net als in Frankfurt. In Nederland sleept de De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) Steinhoff voor de rechter vanwege het geven van 'onjuiste en misleidende informatie'. Daardoor zouden beleggers teveel betaald hebben voor aandelen van Steinhoff. De koers is vanwege de financiële perikelen ruim 80% gedaald binnen twee maanden.

Rechtszaken in Nederland
De VEB begint de rechtszaak in Nederland omdat Steinhoff statutair in Nederland is gevestigd, vermoedelijk vanwege fiscale redenen, zo stelt het FD. De holding van het bedrijf staat ingeschreven op het adres van een trustkantoor op de Amsterdamse Herengracht. Daarnaast is het Nederlandse advocatenkantoor BarentsKrans een claimprocedure begonnen tegen Steinhoff en Deloitte, het accountantskantoor dat de boeken van de meubelgigant controleerde. Ook is de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  een onderzoek gestart naar de rol van Deloitte Nederland in het boekhoudschandaal.

Stoelendans
Aan de top van het bedrijf is een stoelendans ontstaan wat meerdere topmannen reeds de kop kostte. Ondertussen wordt naarstig gezocht naar oplossingen en is Steinhoff op zoek naar liquide middelen. In Oostenrijk ging een winkel van de keten Kika/Leiner in de verkoop en in Nederland kocht Habufa de aandelen terug die het jaren geleden aan Steinhoff had verkocht.

Liquiditeit
Steinhoff bestaat uit een conglomeraat met meerdere divisies waaronder de 'meubeltak' met onder meer Kika/Leiner en de Franse meubelketen Conforama. Hier zouden inmiddels maatregelen zijn genomen om de liquiditeit te waarborgen, maar bij de Amerikaanse beddenretailer Mattres Firm zou een reorganisatie in voorbereiding zijn, zo melden diverse Duitse media.

Steinhoff in Nederland
In Nederland is Steinhoff nauwelijks actief. In Enschede staat de enige Nederlandse vestiging van Poco, een Duitse meubeldiscounter die ook tot Steinhoff behoort. Agent Marco Barbuio laat weten indirect met Steinhoff te maken te hebben. Hij heeft onder meer in zijn portefeuille Duo Agenturen dat meubels betrekt van Steinpol, een grote Poolse meubelfabrikant die ook tot Steinhoff behoort. 'Het geeft wat onrust, maar in de praktijk merk je niks van al die toestanden bij Steinhoff', aldus Barbuio.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten