Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bouwmarkt Formido verdwijnt en gaat op in Praxis

De winkelformule Formido gaat verdwijnen. Moederbedrijf Maxeda wil Formido laten opgaan in die van zusterformule Praxis. De daardoor ontstane schaalgrootte moet leiden tot betere resultaten.

Het einde de winkelformule Formido lijkt nabij. Maxeda DIY Group wil de bouwmarktformule laten opgaan in Praxis en bouwt de meeste eigen Formido-winkels om naar Praxis. Een deel zal waarschijnlijk moeten sluiten. Vestigingen die in handen zijn van franchisenemers krijgen ook de gelegenheid om over te stappen naar Praxis. Formido telt momenteel 84 winkels, Praxis heeft 146 vestigingen.

Schaalgrootte noodzakelijk
Het stoppen met de formule Formido en het versterken van Praxis wordt ingegeven door de toenemende concurrentie. Daardoor wordt schaalgrootte belangrijker om te overleven. 'De retailmarkt heeft te maken met veranderende en uitdagende marktomstandigheden en toegenomen concurrentie, onder meer door nieuwe toetreders op de doe-het-zelfmarkt', aldus topman Guy Colleau.

Stijgende omzet na jaren daling
Hoewel dit jaar de omzet van bouwmarkten in de lift zitten, hebben zij door de crisis jarenlang fors moeten inleveren. De nettowinst van Maxeda bedroeg in het gebroken boekjaar 2016/2017 8 miljoen euro bij een omzet van 1,36 miljard euro.

Private equity
Naast Formido en Praxis behoren ook de Belgische formules Brico en Plan-It tot Maxeda DIY Group met respectievelijk 147 en 11 vestigingen. Plan-It heeft ook een vestiging in Eindhoven. Eigenaar van de formules zijn sinds 2015 de private-equitymaatschappijen Ardian en Goldentree Asset Management. Beide staan bekend als harde saneerders.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten