Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bouwmarkt Karwei verkoopt designmeubelen

Het moet niet gekker worden. Volgende maand staat Karwei op de Dutch Design Week met een aantal kekke designmeubels. En het erge is, ze geven er ook nog een handleiding bij om zelf zo’n tafel, bank of kast in elkaar te knutselen.

Nog een dikke drie weken en dan begint in Eindhoven de Dutch Design Week. Jonge ontwerpers, volstrekt onbekende merken, innovatieve producten en design in de breedte is dan te zien in de stad die vroeger bekend stond als ‘stad in het zuiden des lands waar lampen worden geproduceerd’. Dat gebeurt nu elders, maar Eindhoven heeft de Design Academy en de tentoonstelling van de afstudeerstukken van de studenten vormde ooit het begin van de Dutch Design Week wat inmiddels is uitgegroeid tot een internationaal evenement van formaat.

Ondervloerplaat
Jonge mensen en innovatieve producten, verspreid over een aantal locaties – dat was de Dutch Design Week. Dat is het nog steeds, maar wat doet een bouwmarkt als Karwei daar? De bouwmarktketen presenteert daar negen ontwerpen, gemaakt van één plaat underlayment. Underlayment? Niks high tech materiaal of een design meubel uit de 3D printer, nee een simpele plaat hout van zodanige kwaliteit dat hij door de bouwmarkt wordt verkocht om dienst te doen als basis voor een vloer. En daarvan een design meubeltje maken? Hoe diep zijn ze gezonken in Eindhoven?

Werkbeschrijving
Het ergste is dat Karwei niet alleen de ontwerpen toont, maar een patroon plus werkbeschrijving meegeeft aan geïnteresseerde bezoekers. Dan kunnen ze thuis hun eigen designkast of designtafel in elkaar knutselen. ‘Het zijn niet zomaar bouwpakketjes, maar het gaat om serieuze designs’, zegt de brandmanager van Karwei. ‘Klussers worden designer.’

Decoratieve bouwmarkt
Dat is wellicht tegen het zere been van mensen die denken dat design toch vooral exclusief moet zijn. En duur. Karwei geeft aan dat design helemaal niet exclusief hoeft te zijn en ook niet duur. Het geeft ook aan dat Karwei een nieuwe stap zet in de evolutie van bouwmarkt naar interieurzaak. Nog steeds lopen er bouwvakkers en klusjesmannen rond om spullen in te kopen om -  uiteraard zwart - landgenoten te helpen bij het verbeteren en verfraaien van hun huis, maar jaren geleden heeft de bouwmarkt gesignaleerd dat ook vrouwen de winkel bezoeken en is de trend ingezet om ‘decoratiever’ te worden.

Sfeervol magazine
Afgelopen week kreeg ik de jongste Karwei-folder in de bus en die getuigt daarvan. Hoewel folder – het is een woonmagazine in klein formaat met meubelen die niet zouden misstaan bij een doorsnee meubelzaak. Leuke hippe, eigentijdse meubelen en accessoires voor een redelijke prijs spetteren van de pagina’s. Veel sfeerfoto’s completeren het magazine en de folders van Pronto, Leen Bakker en Woonexpress zijn hierbij vergeleken armzalige productfoldertjes met goedkope meuk. Nee, dan kun je beter naar die leuke, gezellige woonwinkel Karwei gaan, zal menig consument denken.

Beleving voor een prikkie
Dat zou dan toch kunnen tegenvallen. Want de sfeer op de winkelvloer is toch tl-licht, grote stellingen en kasten in plastic verpakt en tafels kaal gepresenteerd. Van die sfeerfoto’s in het magazine is helemaal niks terug te vinden in de winkel en van die zogenaamde beleving die (woon)winkels zouden moeten hebben, ook niet. De winkel is gewoon kaal, functioneel en behoorlijk sfeerloos.
Maar daar heeft Karwei wat op gevonden. In het magazine (en ook op de site) wordt aangegeven dat je vanaf heden bij besteding van 30 euro 2 vouchers ontvangt en met 7,95 euro bijbetaling heb je dan een kaartje voor de Efteling. Normaal kost dat minimaal 32 euro, dus dat is snel verdiend. Samengevat: je koopt voor een prikkie sfeer & beleving bij de bouwmarkt.

Design!
Die beleving is bij de gemiddelde meubelzaak meestal ver te zoeken en ik ben nog geen zaak tegengekomen die net zo’n mooie actie heeft als Karwei, zelfs geen bonnen voor de botsautootjes bij de plaatselijke kermis of een zak friet bij de patatboer in het dorp.
Het maakt mij niet uit. Ik ga in oktober naar de Dutch Design Week en als daar niets te beleven valt, ben ik zo in Kaatsheuvel bij de Efteling. Uiteraard neem ik in ieder geval wel de bouwtekeningen mee van de kekke krukjes, kastjes en andere designproducten die Karwei in Eindhoven toont. Dan zullen ze bij mij thuis ook eens wat beleven. Design in huis!

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten