Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bouwmarkten redding voor Nederlandse economie

Goed nieuws aan het eind van het jaar: de bouwmarkten gaan de Nederlandse economie uit het slop trekken. Retailorganisatie Euretco gaat mogelijk hierin een positieve rol spelen.

Retailorganisatie/formulehuis Euretco nam eind oktober DGN retail over, franchisegever van de formules Hubo, Multimate en Fixet. DGN retail was te klein om zelfstandig door te kunnen gaan en na heel lang praten -  goed voor een gunstige overnameprijs - werd DGN ingelijfd bij Euretco. Deze heeft nu een tweetal doe-het-zelf formules in huis, want Fixet werd bij de overname geschrapt en winkeliers van deze formule hebben zich geschaard onder Hubo of Multimate. Ondanks de zware concurrentie van de grote bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach) ziet Euretco topman Harry Bruijniks kansen voor dhz-zaken vanwege de aantrekkende woningmarkt.

Twee linkerhanden
Met name jongeren, die een paar jaar hebben moeten wachten om een huis te kopen, kunnen nu aan de bak. Wat blijkt? Jongeren willen vooral een nieuwbouwwoning. Waarom? Omdat ze geen zin hebben om te klussen. Waarom niet? Omdat ze het niet kunnen. Jongeren en jong-volwassenen zijn opgegroeid in luxe en hebben nooit leren klussen. Twee linkerhanden zijn het gevolg en dat werkt lastig als je een woning moet opknappen.

Interactieve workshops
Hier liggen kansen voor dhz zaken. Als zij het een beetje handig organiseren, kunnen zij klusjesmannen regelen want het stikt van de werkloze zzp-ers die vroeger een vaste baan in de bouw hadden. Ook workshops van de dhz-winkels zijn een uitkomst voor de jonge aspirant woningbezitters, uiteraard interactief aangeboden. Denk aan: Hoe open ik een verfblik, Functioneel schuren, Voor- en nadelen van werken met een kwast en Boren voor beginners. Voor dit soort klusjes zijn kleine bouwmarkten als Hubo en Multimate zeer geschikt want deze liggen vaak in de stad of het dorp en niet in de periferie zoals de grote bouwmarkten. Niet voor niets opende Gamma onlangs in Amsterdam net buiten het centrum een Gamma Compact; een kleine bouwmarkt met een beperkt assortiment voor kleine klusjes.

Formuledenken
Ik zie Euretco zoiets niet bedenken want daar is men blijven steken in het formule denken, zonder echt te kijken naar de behoeften van de consument. Zij hebben net Fixet buiten de deur gezet en dat was nu net zo’n geweldige formulenaam; ‘Ik fixet wel even voor u, mevrouw.’ Maar goed, wat is het plan? Jongeren willen nieuwbouwhuizen én een lage prijs want de hypotheekmogelijkheden zijn ingeperkt. Dus komen er half afgebouwde huizen waarbij werkloze jongeren met handige handjes worden ingeschakeld om de woningen af te maken, dit onder supervisie van werkloze oudere bouwvakkers, alles uiteraard betaald door de jonge huizenbezitters. Zo wordt de jeugdwerkloosheid bestreden, blijven de ouderen in het arbeidsproces en steken de jonge huizenbezitters misschien ook nog iets op. Een soort verpersoonlijking van de deeleconomie.

Menselijke maat
Wie kijkt naar de historie van Hubo en andere dhz-formules ziet een aaneenschakeling van fusies, overnames en ontvlechtingen en op grond van de statistiek zal de aanwinst van Euretco geen lang leven beschoren zijn. Maar er is hoop. Multimate is dé formule voor de toekomst. Deze bouwmarkt beschikt over een bescheiden oppervlak, heeft spullen voor de kleine klus, levert kennis (desnoods ook fysiek), is afgestemd op de menselijke maat in stad en dorp en is daardoor multi inzetbaar voor de consument.
Natuurlijk, Euretco is een organisatie van kantoorklerken waarvan slechts weinigen op de winkelvloer hebben gestaan en werknemers de handjes vooral laten wapperen boven het toetsenbord. De handen moeten echt uit de mouwen in de winkel en daarbij is rigide formuledenken niet wenselijk. Hierbij geef ik Euretco, gratis en voor niets, de slogan cadeau voor dé klus/bouw/help formule van de toekomst: Multimate, je beste maat.

Tot slot: ga het niet verengelsen in de trant van ‘Multimate, your best friend’. Of in zogenaamd fijn Nederlands: Multimate, de vriend van iedereen. Dat is een allemansvriend. Dus dodelijk.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten