Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Brexit: Cameron krijgt rode kaart en Engeland de beker

De Britse bevolking laat er geen gras over groeien en heeft laten weten uit de EU te willen stappen. Wat David Cameron niet verwachtte, maar nu wel op zijn bord krijgt is de realiteit dat veel van zijn onderdanen liever op hun eigen eilandje blijven zitten dan uit Brussel te moeten horen wat ze moeten doen. ‘Europa’ stelt zich hard op en wil Engeland - officieel: het Verenigd Koningrijk - liefst zo snel mogelijk buitenspel zetten. In januari 2013 schreef The Sunday Times al over de schijnbewegingen die Cameron maakte om een referendum (wat toen al speelde) af te wenden; kicking Europe into the long grass. Oftewel: je schuift een moeilijk probleem opzij en verbergt het in de hoop dat mensen het vergeten. In gewoon Nederlands: we schuiven het onder het tapijt.

Dat is dus niet gelukt.

Foto: The Sunday Times

De implicaties over de Brexit zijn nog niet te overzien en paniekvoetbal ligt op de loer, net op het moment dat in Frankrijk gestreden wordt om het Europees Kampioenschap Voetbal. Nederland doet niet mee, maar met trots meldden media gisteren dat vandaag een nieuwe grasmat wordt gelegd in het stadion van Lille door het Limburgse bedrijf Hendriks Zoden uit Heythuysen. Het veld was te slecht geworden dus mocht Nederland ‘toch een beetje meedoen’. Dat was al zo omdat het bedrijf Carpet Making uit Schijndel al eerder de entreematten voor stadions leverde. En, vooruitkijkend, de finale in Parijs wordt gespeeld op een kunstgrasmat van Desso, een Nederlandse tapijtfabrikant uit Waalwijk.

Desso levert al jaren gras aan grote toernooien en laat dat veelal produceren bij Belakos in Genemuiden, het centrum van de Nederlandse tapijtindustrie. Hoewel de vraag naar kamerbreed tapijt in Nederland al jaren terugloopt is de vraag naar grastapijt groeiende en daar scoort Nederland internationaal best lekker mee.

Er is ook keerzijde. Fabrikant Edel, ook uit Genemuiden, produceert wollen tapijt en levert met het merk Telenzo een product dat het goed doet op de Engelse markt. Ook diverse Belgische tapijtfabrikanten doen goede zaken in het Verenigd Koninkrijk en de vraag is hoe dat verder gaat nu het Britse Pond zo gekelderd is.

Verenigd Koninkrijk- deze naam krijgt dezer dagen een extra lading. Want wat wij Engeland noemen is een verzameling van losse landen, afgaande op het EK waar Engeland, Wales, Noord-Ierland en Ierland afzonderlijk opereren. Hoezo United We Stand? Pikant detail: alleen de Schotten doen niet mee en juist zij stemden gisteren er voor om in de EU te blijven in plaats van eruit te willen stappen.

Statistisch gezien is de kans dus groot dat de winnaar van het Europese Kampioenschap Voetbal 2016  niet tot ‘Europa’ behoort. Ik zie de finale al voor me: in Frankrijk spelen Duitsland en Engeland tegen elkaar en de laatste wint. Op Nederlands gras, dat wel.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten