Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Cao Meubelindustrie: minder seniorendagen en meer flexibiliteit

Branchevereniging CBM heeft een cao bereikt met de vakbonden. Het aantal seniorendagen wordt geleidelijk afgebouwd, zaterdag wordt een gewone werkdag en er is een geringe loonstijging.

Na tien overlegrondes kwam de Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, een nieuwe cao overeen met FNV Meubel en Hout en CNV Vakmensen. Het gaat om de cao voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven en deze geldt voor een periode van twee jaar, van 1 januari 2015 t/m 31 december 2016. Als resultaat daarvan worden per 1 november dit jaar alle lonen verhoogd met € 25,00 per maand (gemiddeld 1,2%). Per 1 januari 2016 volgt een stijging van 1,55% en per 1 juli 2016 0,75% per maand. Voor de afgelopen 10 maanden is er, door de afspraak geen verhogingen met terugwerkende kracht toe te passen, geen sprake van een loonstijging. Verder is afgesproken met ingang van 1 januari 2017 de VPL (vroegpensioenpremie) op 0 te stellen, deze bedraagt nu 1% (0,5% voor werkgever en 0,5% voor werknemer).

Zaterdag wordt werkdag
De 6 extra vakantiedagen per jaar waar een werknemer van 55 jaar en ouder nu recht op heeft, worden in de komende vijf jaar geleidelijk afgeschaft. Werknemers die in 1966 of daarna zijn geboren hebben tussen de leeftijd van 55 en 60 geen recht meer op deze extra dagen. De zaterdag wordt een gewone werkdag en het in de cao opgenomen verbod om op zaterdag te werken wordt hiermee afgeschaft. Werkgever en werknemer kunnen nu een vijfdaagse werkweek overeenkomen waarbij de zaterdag als gewone werkdag een vast onderdeel kan uitmaken. Hierdoor kunnen werkgevers hun productieproces flexibeler inrichten, iets wat met name speelt bij interieurbouwers, aldus CBM-onderhandelaar Dick Roodenrijs.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten