Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

CBM blikt met gemengde gevoelens terug en vooruit

Fabrikanten van woonmeubelen deden dit jaar goede zaken, bij interieurbouwers en toeleveranciers ging het wat minder, zo concludeert branchevereniging CBM.
 


De Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM) hield gisteren in Lelystad de algemene jaarvergadering waar zo'n 150 leden op af kwamen. Dat is wat meer dan voorgaande jaren en daarin ziet Marleen Pouwels, verantwoordelijk voor de communicatie bij de CBM, een positieve ontwikkeling. Of het te maken heeft met de lichte ledengroei – inmiddels boven de vijfhonderd – kan zij niet zeggen. Dat geldt ook voor voorzitter Marcel Horjus die een breder beeld schetste over het het wel en wee van de CBM.

Omzetgroei fabrikanten woonmeubelen 
Ondanks, of wellicht juist vanwege de afname van het aantal verhuizingen, blijken huizenbezitters behoorlijk te investeren in verbetering en verfraaiing van hun huis en dat merken de woonwinkels en daarmee ook de fabrikanten van woonmeubelen, zo merkte Horjus in zijn jaarrede op. Bij tweederde van de fabrikanten groeide de omzet en het is de verwachting dat deze positieve trend in 2020 doorzet, denkt Horjus. Aan de andere kant blijkt bij 20% de omzet te zijn teruggelopen en dat is al een paar het geval.

Dunne marges
Interieurbouwers deden het over het algemeen wat minder goed, vooral veroorzaakt door druk op marges en ook voor de toeleveranciers was het door de bank genomen geen topjaar. Slechts eenderde van de ze groep kon een groei van de omzet noteren. 'Ook leveranciers van plaatmateriaal geven aan dat de vraag onvoldoende aantrekt. Duidelijke signalen dat een deel van de bedrijven moeite heeft om mee te liften op de positieve ontwikkelingen in de samenleving', aldus Horjus.

Lastige toekomstvoorspelling
In de toekomst blikken, vindt Horjus lastig. Door het klimaatverdrag en de stikstofcrisis staan veel bouwprojecten stil of lopen deze flinke vertraging op en aannemers merken dat nu al. Dat gaat volgens Horjus ook doorwerken naar interieurbouwers en hij ziet bij de politiek weinig daadkracht om deze impasse te doorbreken. 'Dit zorgt voor onzekerheid in de toekomst', aldus de CBM-voorzitter.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten