Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Chinees architectenduo presenteert Das Haus in Shanghai

De architecten Lyndon Neri en Rosanna Hu mogen als ‘honoured guests’ op de meubelbeurs IMM ‘Das Haus’ inrichten. De maquette daarvoor presenteerden zij alvast in thuisstad Shanghai.

‘Das Haus’ is de verpersoonlijking van een huis en de inrichting daarvan op de beurs IMM in Keulen. Ieder jaar mag een designer van naam dat huis ontwerpen en naar eigen smaak inrichten. Voor de komende editie van de beurs, januari 2015, wordt dat gedaan door Neri&Hu, bestaande uit het Chinese architectenduo en echtpaar Lyndon Neri en Rosanna Hu. Zij presenteerden hun ontwerp onlangs in Shanghai, thuisbasis van Neri&Hu, en legden aan de hand van een maquette uit hoe zij tot het ontwerp van het ‘huis’ kwamen.

Huis met lange gang
Het huis bestaat uit een metalen frame waarbinnen diverse ruimtes zijn gecreëerd. Centraal is een lange gang die door het huis meandert waardoor je van de ene in de andere ruimte komt. De ontwerpers noemen dat een Memory Lane, een verwijzing naar de lanen uit het oude Shanghai die nog steeds aanwezig zijn. Het metalen frame staat model voor een kooi en dat is volgens de ontwerpers de wijze waarop een huis vaak wordt gebruikt; enerzijds een plaats waar iemand kan ‘schuilen’ en anderzijds een afscherming waar mensen hun persoonlijke bezittingen bewaren en waarbinnen zij hun eigen huiselijke rituelen en dagelijkse beslommeringen uitvoeren. Hoewel het huis modern oogt, bestaat een deel daarvan uit gebruikte materialen, iets wat vaak terugkomt in het werk van het architectenduo.

Moderniteit en traditie
Ook het interieur van het huis wordt volledig naar eigen inzicht ingericht. Hoewel Neri en Hu in de eerste plaats architecten zijn en geen meubelontwerpers, zullen zij tijdens de beurs een aantal prototypes presenteren die ontwikkeld zijn in samenwerking met Europese meubelmerken. Dit reflecteert de internationale zienswijze van het duo. Geboren in China, opgeleid in Amerika, werkend over de hele wereld en wonend in het zich snel ontwikkelende Shanghai zijn Neri en Hu exponenten van kosmopolieten die moderniteit en traditie met elkaar verbinden. ‘Das Haus’ is geen echt huis, maar een visie op hun idee hoe mensen leven of zouden kunnen leven.

Niet-Europees design
De presentatie van Das Haus vond plaats in Shanghai voor een select groepje journalisten. Dat zij ter plekke via een maquette konden aanschouwen wat straks in Keulen in grootformaat te zien zal zijn, heeft niet alleen te maken met een eerbetoon aan de ‘honoured guests’ Lyndon Neri en Rosanna Hu die een thuiswedstrijd mochten spelen. Bewust koos de beursorganisatie voor de invulling van Das Haus door architecten en niet door een meubel/interieurdesigner om blijk te geven van een wat ruimere blik op het begrip interieur. Hoewel dat niet expliciet wordt gezegd, geeft de Koelnmesse ook aan dat niet alles uit Europa hoeft te komen want de voorgaande keren was het iedere keer een Europese designer die Das Haus mocht vormgeven.

Internationale expansie
Daarnaast is Shanghai een snel groeiende stad waar steeds meer Europese merken voet aan de grond krijgen. In de exploderende stad zijn Mercedes, Audi en BMW veel geziene auto’s en alle grote modemerken zijn er vertegenwoordigd met exclusieve winkels. Ook Europese meubelmerken krijgen daar steeds beter voet aan de grond. En, hoewel de IMM natuurlijk wil en vindt dat Keulen hét internationale podium voor de meubelindustrie is, komt de groei van beurzen uit het oosten. China is daar de exponent in het kwadraat van.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten