Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Corona als domper en aanjager

Het leek even goed te gaan, maar eind september was het duidelijk dat corona aan een come back bezig is waar wij niet op zaten te wachten, maar het wel vreesden. Winkelen wordt door overheid nu ontmoedigd en de detailhandel moet een 'verplicht deurbeleid' gaan voeren en het gebruik van mondkapjes is daarbij een 'dringend advies'. Dat is onduidelijk voor retailers want je mag het niet verplichten, maar je mag mensen weigeren als ze zonder de voorgeschreven gelaatsbedekking binnen willen komen. Dat wordt een soort ja-nee-ja-nee-vooruit-dan deurbeleid.

Het afstand houden zal voor de meeste woonwinkeliers niet zo'n probleem zijn want vooral meubelzaken zijn vaak behoorlijk groot. Voor woningtextielzaken en slaapspeciaalzaken ligt dat wat anders, maar je kunt gaan aansturen naar bezoek op afspraak. Het wel/niet gebruik van mondkapjes blijft een moeilijk verhaal, mede ingegeven door het maandenlange vage geklets van de overheid over nut en noodzaak daarvan.

Of die beperkende maatregelen een negatief effect hebben op woonwinkeliers is afwachten. Tot nu toe zijn ze spekkopers want juist door corona draaien zij topomzetten. Geen bezoek aan de horeca en vakantiebestemmingen die werden geannuleerd betekenen dat er geld is om te besteden aan andere zaken, veelal het comfortabeler maken van de eigen woonruimte. Het verplicht thuiswerken is daarbij de accelerator.

Voor beurzen geldt het omgekeerde en grote beurzen in Duitsland zijn voor winter/voorjaar 2021 al geannuleerd en doorgeschoven naar een later tijdstip. Voor kleinere beurzen in Nederland ligt dat anders. Afgelopen weekend was ik op de 'accessoire'beurs ShowUP en daar liepen relatief veel mensen (exposanten en bezoekers) met een mondkapje. Bij sommigen bengelden die aan een oor, anderen hadden een fraai gekleurd gezichtsmasker en ik zag zelfs een vrouw met een mondkapje in hetzelfde dessin als haar jurk.

Ook sprak ik met een jonge vrouw die met zo'n doorzichtig medisch mondmasker op haar stand stond. Reden? Ze had zelf corona gehad en dan weet je genoeg. Een Belgische exposant vond het prettig om in Nederland te zijn want hier waren die kapjes niet verplicht dus bengelde zijn zwarte exemplaar aan een oor. Een foto daarvan maken vond hij geen goed idee want 'mijn klanten zien dat.' En dat zou geen goed signaal zijn, vond hij.

Na afloop van de beurs liep ik naar buiten en sprak twee jonge vrouwen aan; wat vonden jullie van de beurs? Een van hen was graag langer gebleven want ze had veel interessante producten gezien. Die zijn vaak handgemaakt en het ontstaan daarvan heeft soms een bepaalde achtergrond.

Had zij een winkel en wat zocht zij precies? 'Ik kom uit Brabant en heb door corona mijn vader verloren. Doordat er geen fysieke contacten mochten zijn, kreeg ik van mensen 'cadeautjes' opgestuurd als blijk van medeleven. Dat heeft mij zo geraakt dat ik nu een winkel wil beginnen met 'producten met een verhaal.' Ik denk dat daar behoefte aan is.'

Aribert Guiking


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten