Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Coronacrisis drukt stempel op detailhandel in eerste kwartaal

De omzet van de detailhandel was in het eerste kwartaal van 2020 4% hoger dan een jaar eerder. De coronamaatregelen in maart zorgden voor grote verschillen tussen verschillende sectoren; supermarkten en de dhz-sector profiteerden, kleding- en schoenenzaken zagen hun omzetten drastisch afnemen.
 


De omzetverschillen in het eerste kwartaal van dit jaar tussen de verschillende sectoren in de detailhandel waren groot, zom blijkt uit cijfers van het CBS.. De foodsector noteerde 6,4% meer omzet, de non-foodsector 0,6% minder. In de foodsector zagen met name supermarkten hun omzet stijgen; 6,9% over de eerste drie maanden en 13,1% meer in maart als gevolg van het hamstergedrag van consumenten.

Grote omzetfluctuaties
De coranacrisis zorgde in de non-foodsector voor enorme verschillen tussen de verschillende branches. Gemiddeld was de omzetstijging 0,6% waarbij winkeliers in de dhz-branche met 13,6% er ver bovenuit stijgen, veroorzaakt doordat veel mensen thuis gingen klussen. Ook drogisterijen (+8,3%) en verkopers van consumentenelektronica (+6,3%) deden goede zaken. Meubelzaken noteerden een bescheiden plusje van 1,5%.
Winkeliers in kleding en schoenen kregen zware klappen, hun omzet in het eerste kwartaal daalde met respectievelijk 16,2% en 15,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Stijging internetverkopen
De internetomzet van de detailhandel was in het eerste kwartaal 19,1% hoger. De pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) behaalden 18% meer omzet. Bedrijven die naast hun fysieke winkel ook en webshop runnen (multichannelers) deden het met 20,8% meer omzet nog een stukje beter.

Zes miljard omzetverlies
Hoewel bij veel detailhandelaren de omzet begin dit jaar vrij goed was, vielen de omzetten in maart door de coronacrisis hard naar beneden. Volgens een schatting van ABN Amro verloren Nederlandse bedrijven gezamenlijk zeker 45 miljard euro omzet door de coronamaatregelen. Daarvan komt zo'n zes miljard voor rekening van de detailhandel.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten