Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De 'academie' in de woon- en interieurbranche

Afgelopen maandag opende in Zoetermeer de WoonTotaal Academy, een feit waarover de vakpers uitvoering rapporteerde alsof er heel wat aan de hand was. Vreemd, want WoonTotaal is gewoon 'een 'softwarepakket voor de invoer en verwerking van confectieorders', zo is te lezen op de site. Inmiddels is het pakket uitgebreid met vloeren en zodoende ook te gebruiken voor mensen die een parketvloer, een vloer van pvc stroken of iets dergelijks willen gaan plaatsen. Handig als je dan met zo'n pakket kunt uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt en hoeveel bijkomende zaken zoals lijm en andere toebehoren.

Blijkbaar is het softwarepakket zodanig ingericht dat leveranciers van diverse soorten vloerbedekking toch nog extra informatie moeten geven aan vloerenleggers en dat kunnen ze dan doen op de WoonTotaal Academy. Dat is een soort leslokaal waar spullen staan van diverse (vloeren)leveranciers. Er zullen in die ruimte ook  cursussen en trainingen gegeven gaan worden, onder meer aan (leerling-)stoffeerders en (leerling-)parketteurs. Dat heeft dan een Academy. Klinkt gewichtig, maar stelt inhoudelijk niet zoveel voor als de naam doet vermoeden.

Maar de mensen van WoonTotaal zijn niet de enigen die dat woord misbruiken. Het barst van de Academy's en Academies binnen de woonbranche. Nee, ik heb heb het niet over instellingen als de Design Academy, de Willem de Kooning Academie of de Jan des Bouvrie Academie. Dat zijn echte onderwijsinstituten. Daarnaast heb je zoiets als de NIA Academie, een particuliere instelling waar je diverse cursussen op HBO-niveau kunt doen die gelijkstaan aan een bepaalde vakopleiding. De Interieuracademie doet iets soortgelijks op MBO-niveau.

Dan heb je de Akademie Vogue die zich voornamelijk richt op mode en styling en een beetje op interieur, de  Office Academy die opleidingen verzorgt op het gebied van huisvesting en interieur en de DMG Academy, een intern opleidingsinstituut van De Mandemakers Groep. Heel specifiek is de Lighting Design Academy waar diverse cursussen worden gegeven die te maken hebben met licht en verlichting. De Modint Academy staat voor opleiding en scholing voor werkgevers en werknemers in de mode-, interieur-, tapijt- en textielbranche en doet vooral aan e-learning, dus via internet.

De bed & breakfast academy heeft nauwelijks iets te maken met interieur of de woonbranche, maar dat doet de Moodz Styling Academy wel. Dit is een van de vele initiatieven van mensen die zeggen verstand te hebben van 'interieur', hier wat cursusachtigs omheen verzinnen en hup; je hebt een 'academie'. Of Academy als je het nog verder wilt opkloppen. Wel eens gehoord van de Libelle Academy? Die biedt een online cursus Woonstylist. Je vindt het op de site Damespraatjes! Dan weet je meteen het niveau.

Veel ernstiger vind ik dat ik in het vakblad Meubel een opgeklopt verhaal lees over het 'beursgebouw' ETC Design Center Europe in Culemborg dat een 'kenniscentrum' zou worden met onder meer een Interieur Academy. Het lijkt heel wat, maar hiermee wordt bedoeld dat iemand die zichzelf Issabella Interieur Academie noemt en onder deze naam cursussen geeft aan interieurarchitecten en stylistes dit nu ook in het ETC gaat doen. Die heeft nu dus ineens een Academy in huis.

Ik schrok ook even dat ze bij retailer Eijerkamp het hoog in de bol hadden gekregen toen ik op hun site het woord Academy tegenkwam. Gelukkig, het blijkt te gaan om een eetkamerstoel met die naam.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten