Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De kerstman gaat inrichten, hoe pakt dat uit?

Softwareleverancier Colijn-IT richt zich specifiek op retailers in de woonbranche en grijpt de kerstperiode aan om een eigen ontwikkeld product te promoten. In een grappig bedoeld bericht stuurt het bedrijf kaarten naar woninginrichters met een alarmerende kop: Interieurcrisis op de Noordpool! Daarna volgt een verhaaltje over de kerstman die een huisje heeft aangeschaft, een 'opknappertje', en 'de elite van de woninginrichting' (lees: de klanten van Colijn) worden uitgenodigd om er iets moois van te maken. Met die software natuurlijk.
Nu ben ik geen klant, maar ik wil wel eens weten wat ik met die software kan. Aan de slag!


Het eerste beeld wat je voor ogen krijgt als je op de site komt, zie je hierboven. Ik kwam net van de supermarkt toen ik het zag en meende een tweetal in elkaar geschoven tulbanden met een rechthoekige vorm te zien. Aan de zijkanten zaten wat vreemde zwarte stickers en bovenop een optisch digitaal verkeerd geplakte foto. Het leken ook wel twee afgetopte piramides met zonnepanelen. Raar.

Als je verder klikt, blijkt dat het gaat om een woninginrichtingsprogramma, ook wel roomplanner genoemd. Daarmee kun je meubels, lampen, woonaccessoires uit een 'bibliotheek' plukken en er zijn ook een drietal kerstbomen beschikbaar om het geheel in de sfeer van het jaar te brengen. Alles moet geplaatst worden in een ruimte waar het dak digitaal vanaf is gewaaid om de inrichting ook van bovenaf goed te kunnen zien. Maar dan moet ik alles eerst wel even op de juiste plek zetten. 


 

Zie hier het begin. Kerstboom in de hoek, bank in de andere hoek en een fijne fauteuil.....ho-ho-ho, wat is dat? Die blijkt te zweven, net als de slee van de kerstman die toevallig net langskomt en door het raam is te zien.

We gooien de kerstboom en de bank er even uit en vanuit een andere hoek blijkt nog veel duidelijker dat die fauteuil zweeft. Het hertje dat is binnengekomen - de deur stond blijkbaar open - kijkt met verbaasde ogen naar boven; heb ik bij het eten van mijn dagelijkse portie mos en blaadjes iets teveel van de magic mushrooms gesnoept? Opvallend detail: de zon staat vrij hoog aan de hemel want de schaduw valt loodrecht naar beneden. 

 


Zo, met wat klikken schiet het lekker op en ik vorder gestaag. Het hertje is weg en de sneeuwman is binnen. Hij dubt nog even wat hij met de slee moet want zo in de huiskamer laten staan is geen gezicht en nogal onhandig. Hoewel? Je kunt het ook beschouwen als een compact mobiel zitelement, da's uitermate hip. Het roze kleed in het midden ligt prima, maar die stoel is de hoek slaat nergens op. En die kerstboom voor de deur is ook niet handig.Even een tussenshotje vanaf ooghoogte. Er staat een andere kerstboom en het pakje is net door de brievenbus geduwd. Dat kan in de digitale wereld.
De lamp lijkt mooi te hangen, maar hangt letterlijk in de lucht als je het vanaf een ander standpunt bekijkt. Op ooghoogte zie je dat niet. (Ik word steeds handiger in het manipuleren van de ruimte).
 


Even tussendoor de reden waarom deze roomplanner is bedacht. Colijn ontwikkelde dit digitale hulpmiddel omdat volgens de softwarespecialist mensen last hebben van een verbeeldingskloof'. Mensen zijn volgens Colijn niet in staat zijn om meubels in een winkel via het gebruik van hun hersencellen in hun eigen huis te (ver)plaatsen. Zij hebben moeite om zich in te beelden hoe die bank in hun woonkamer zou staan en of dat kleed in de winkel wel op hun vloer thuis past. Met andere woorden er zit een gat tussen wat zij in de winkel zien en wat zij thuis zouden willen zien. En dat gat dat wordt opgevuld door....natuurlijk die digitale roomplanner. 
De mensen hierboven komen van de site van Colijn waar het bedrijf dieper ingaat op het verbeeldingsgat. Zij weten het niet meer, snappen het niet, zien er geen gat meer in. 

Maar goed, ik ga verder.
 


Inzoomen kan ook. De tafel links heb ik even geparkeerd voor het totaalbeeld en je kunt zien dat de zon nog steeds volop schijnt want de vloer onder de tafel ligt in de schaduw. Ik zie nu pas hoe slecht de staat van de muren is; het stuukwerk bladdert af en het vocht lijkt omhoog te kruipen. Dat moet eerst aangepakt worden, maar ik heb geen module digitaal stuken gezien.  

 


Weer een beeld van iets bovenaf. De kamer is ontruimd en ik begin weer opnieuw. De bank staat mischien wat onhandig, maar daarachter wil ik een smalle eettafel zetten. Zou net kunnen, denk ik. Die kerstboom naast de bank ziet er optisch een beetje knullig uit. Hij lijkt half onder en half over de bank te hangen. Heel apart: wat doet die paal daar linksachter de bank? 
 

Ha-ha, geintje. Die paal blijkt een trap te zijn als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Let ook op dat schilderij rechts aan de muur. Of is het een groot flatscreen? (Ja, dat is het).

Ondertussen heb ik meerdere dingen geprobeerd, maar het schiet niet echt op. Stoelen aan een tafel te krijgen blijkt lastig en ik heb verschillende hoekbanken geprobeerd in de hoek te plaatsen, maar dat lukte niet echt goed. Een hoekbank midden in de kamer laat ik niet zien. Dan zou je kunnen denken dat ik niet goed overweg kan met deze digitale tool.

Hier niet te zien, maar ik heb van alles geprobeerd en ik geef het op. Ik zet een extra trap tegen de muur en klim zo naar buiten, naar de frisse lucht. Want als je goed hebt gekeken, kon je door de ruiten naar buiten kijken en zien dat er sneeuw ligt. Binnen was te merken dat de zon volop scheen en hopelijk geeft het lekkere weer genoeg zuurstof en geestelijke voeding om mij niet meer te vermoeien met dit digitaal geklik, gesleep en gegum. 

Vooruit, nog een keer dan. een laatste poging. Dit beeld ziet er best aardig uit, als basis De bank staat goed en de lamp kan ook wel. Het hertje is weer terug en het rode pakpapier van de cadeautjes contrasteert mooi bij het groen van de boom. Maar daarvoor heb je geen roomplanner nodig, ook niet in 3D. Het grootste euvel blijkt voor mij de plaatsing van de meubels.
 


Je kunt niet verwachten dat iemand in 20 minuten met een beetje klikken het programma meteen in de vingers heeft. Het is een hulpmiddel en als een winkelier dit goed en snel kan gebruiken, kan het prima werken. Maar het is typisch een door techneuten ontwikkeld product; het kan veel en eigenlijk teveel waardoor je fouten maakt. Het kan een kwestie van wennen en oefenen zijn en er zullen ongetwijfeld consumenten likkebaardend mee weglopen, maar voor mij is het een speeltje. Meer niet.
Hiermee maak je mensen dommer. Want waarom zullen zij hun verbeeldingskracht gaan gebruiken als een softwareprogrammaatje dat voor hen doet? Dat lijkt mij het grootste gevaar. Doe maar eens een miskoop in kleur, vorm of grootte. Dan weet je volgende keer waarop je moet letten.

Colijn laat de klanten weten Samen naar nieuwe hoogtes in 2020  te zullen gaan, zie het beeld hierboven. De pootjes onder de bank zijn dikke vuurpijlen. Wellicht gaat dat lekker knallen en misschien vliegt het zaakje wel de lucht in. Maar die hoogte wordt waarschijnlijk niet bedoeld. Niet goed te zien, maar wel leuk zijn de kussens met een print van een oliebol erop. Echt vet!

Zelf proberen? Klik op www.colijn-it.nl

Aribert Guiking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten