Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De trend die nog niemand durft te benoemen

Terwijl sommigen zich afvragen of het nog wat wordt met deze zomer begint over een kleine maand in Keulen de Spoga, een belangrijke beurs waar de tuinmeubeltrends van 2018 gepresenteerd zullen worden. De organisatie laat van tevoren al een en ander daarover los. Zo is er ruime aandacht voor het aankleden van balkons want met de groei van kleine wooneenheden zit daar een grote markt. De trek naar de stad is mondiaal en urban gardening is uitermate hip als onderdeel van de city lifestyle, zo stelt de beursorganisatie.

Op de beurs zullen een aantal jonge designers, gekozen na deelname aan een ontwerpwedstrijd, prototypes van hun geestesproducten tonen. Daarbij valt op dat klein, compact en licht van gewicht hierbij belangrijke eigenschappen zijn. Niet geheel onlogisch want zij zijn veelal representanten van de groeiende klasse eenpersoonshuishoudens die op beperkte ruimte hun plek in de stad willen veroveren.

Maar, net als voor de inrichting binnenshuis, gaat ‘de markt’ nog steeds uit van huisje-boompje-beestje, oftewel de gemiddelde woning. Vaak hoort daarbij nog steeds een grasveld. Helaas moet dat nog steeds gemaaid worden en da’s best veel werk. Daarom zijn er maaimachines met een accu en dat past in de trend smart gardening, zo laat de beursorganisatie weten.

Ik vrees dat wij met dit begrip dezelfde hype gaan krijgen als met smart living binnenshuis waarbij licht, geluid, de buitendeur, de zonwering, de stofzuigerrobot en het koffiezetapparaat ‘op afstand’ bediend worden. Dus alles via de smartphone in combinatie met een app.
Ik signaleerde ook al een voegenborstel op steel met een accu om het onkruid tussen de tegels te verwijderen en ik vrees binnenkort een app waarbij je de smartphone even op je grasmat moet richten om te kunnen aflezen of je het moet gaan maaien. Absurd, maar wel smart gardening voor je rijtjeshuis.

En dan die tegels…. Sommige gemeentes overwegen een tegeltaks in te voeren omdat al die stenen tuinen er voor zorgen dat het water niet in de grond zakt, maar direct het riool inspoelt. Met de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande toenemende frequentie van hevige plensbuien geeft dat nu al regelmatig plaatselijke problemen. In Duitsland hebben ze recentelijk nog last gehad van zomerwatersnood en ik vraag mij af wat je dan moet met je smart gardening. Zeker op zo’n wereldbeurs die zich als trendsettend profileert.

Het idee dat mensen steeds meer aandacht besteden aan hun tuin en het grijsgedraaide verhaal over ‘binnen gaat naar buiten’ is binnenkort afgelopen. De zomers worden óf bloedheet waardoor je liever binnen blijft zitten dan weg te smelten in tuin of op het balkon. Of het worden kletsnatte zomers met doorweekte grasvelden en tegelterrassen die doen denken aan een ondiep zwembad.

Niemand durft het nog te benoemen, maar ik weet al wat de trend voor de komende decennia gaat worden: buiten gaat naar binnen.

Dus mocht het nog gaan nazomeren: geniet er nog maar even van.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten