Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De trendkleuren van het jaar 2021

Het jaar is nog maar net begonnen, maar al maanden eerder is de 'kleur van het jaar 2021' gekozen. Dat gebeurt door verffabrikanten, kleureninstituten en trendvoorspellers die allen hun eigen kleur van het jaar promoten.

Brave Ground als basis op de muur. Wat donkerder bruintinten horen erbij.

Verffabrikant AkzoNobel koos Brave Ground als 'kleur van het jaar', een neutrale bruintint 'die zorgt voor bolster en balans in elke kamer', aldus een toelichting. Het bedrijf legt geen directe link met de coronacrisis waardoor veel mensen gedwongen moeten thuiswerken, maar wijst er wel op dat de door hen gekozen kleur een zekere verandering in het interieur teweeg kan brengen en 'onze huizen bieden hierbij een solide en ondersteunende basis voor creativiteit.' Met andere woorden: ga maar aan de slag met deze kleur van het jaar in je eigen huis. AkzoNobel, dat deze kleur wereldwijd als kleur van het jaar presenteert, doet dat in Nederland onder de vlag van hun dhz-merk Flexa.
 


Bruin en turkoois
Het Amerikaanse PPG, dat in Nederland opereert met het professionele merk Sigma en het dhz-merk Histor, kiest voor drie verschillende tinten als kleur van het jaar: Transcend, Big Cypress en Misty Aqua, populair gezegd licht bruin, iets donkerder bruin en een bleek turkoois. Volgens PPG vertegenwoordigen deze kleuren 'waar we naar hebben verlangd na decennia van overprikkeling en overconsumptie: eenvoud en rust.' Het bedrijf maakt hierbij een verwijzing naar eenvoudige activiteiten die dit jaar ineens belangrijk zijn geworden zoals wandelen, bakken en tuinieren.
 


Palet van twaalf tinten
Verffabrikant Benjamin Moore, ook van Amerikaanse origine, koos Aegean Teal als kleur van het jaar, een kleur die sterk overeenkomt met het hierboven genoemde Misty Aqua van PPG. Deze kleur is volgens de fabrikant 'intrigerend, evenwichtig en diep rustgevend en zorgt voor natuurlijke harmonie.' Hoewel Benjamin Moore kiest voor een specifieke kleur gaat het feitelijk om een palet van twaalf tinten die samen 'warmte en welzijn uitstralen.'
 


Donkergrijs
Sherwin-Williams, ook fabrikant van verf en coatings en ook afkomstig uit de Verenigde Staten, gaat nog een stapje verder. Weliswaar is Urbane Bronze een specifieke kleur (donkergrijs) maar deze is ingebed in een palet van totaal 40 kleuren. Ook hier wordt verwezen naar de huidige tijd: 'Ons huis is nu meer dan ooit het decor van ons leven geworden en herinnert ons eraan dat de momenten die het waard zijn om te koesteren altijd vlak voor ons liggen. Terwijl we op zoek zijn naar het ultieme toevluchtsoord voor reflectie en vernieuwing, wenden we ons tot een tint waarvan de natuurlijke eenvoud en door de natuur geïnspireerde energie een gevoel van kalmte cultiveert.'
 


Verf en behang
Het Engelse Graham & Brown is behangfabrikant, maar levert ook verf en kiest op grond hiervan de eigen kleur van het jaar, Epoch. Dat is een paarsachtige pruimkleur die 'een kalmerend effect heeft op zowel de geest als de zenuwen' aldus de fabrikant. 'En het kan opbeurend zijn en de creativiteit triggeren.' Graham & Brown heeft ook een eigen 'behang van het jaar 2021' en dat is Timepeace. In dit dessin zit de paarsachtige kleur van het jaar in en bijvoorbeeld ook het blauw/turkoois dat veel lijkt op het Aegean Teal van Benjamin Moore en het Misty Aqua van PPG.
 


Comfortable kleuren
De Amerikaanse verffabrikant Behr kiest voor safe en benoemt niet een specifieke tint tot kleur van het jaar, maar komt met een palet van 21 kleuren. Probleemloos pik je daar zo wat kleuren uit die andere bedrijven hebben bestempeld als 'hun' kleur van het jaar 2021. Volgens Behr zijn het allemaal 'comfortabele en inspirerende kleuren voor elke kamer.' In gewoon Nederlands: vrij rustige (pastel)tinten waarbij er altijd wl eentje bij is die in de (persoonlijke) smaak valt.
 


Grijs en geel
Ook Pantone, een Amerikaans kleureninstituut dat zich ook bezig houdt met advieswerk en trendvoorspellingen, kiest ieder jaar een kleur van het jaar. Dit keer rolden er twee kleuren uit: Ultimate Grey en Illuminating, respectievelijk een lichtgrijs en een lichtgeel. Ultimate Grey staat volgens Pantone 'symbool voor solide en betrouwbare elementen die eeuwig meegaan en een stevige basis vormen.' Illuminating wordt verwoord als 'een helder en vrolijk geel, sprankelend van levendigheid.'
 


Blauw als techkleur
Tot slot een vooruitblik van het in Londen gevestigde WGSN (Worth Global Style Network), een bureau dat is gespecialiseerd in trendvoorspellingen en zich (onder meer) sterk richt op ontwikklingen in de mode. Volgens WSGN wordt AI Aqua dit jaar een belangrijke trendkleur. Als verklaring daarvoor wordt gesteld dat blauw veel gebruikt wordt in 'belangrijke websites' en blauwtinten feitelijk een 'techkleur' zijn. Voeg daarbij het (volgens WGSN) toenemende belang van Augmented Reality (AR) en Artificial Intelligence (AI) en je hebt de trendkleur te pakken.
Opmerkelijk: deze voorspelling deed het bureau al in maart 2019, dus ver voordat het coronavirus uitbrak en dit dus niet - met de daarmee samenhangende onzekerheid - 'gebruikt' wordt om de kleur van het jaar 2021 min of meer te verklaren.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten