Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De tuin als verlengstuk van de woonkamer

Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman in het programma Eigen Huis & Tuin heeft zijn bedenkingen over de verwoonkamering van de tuin. Daar is de sponsor van het programma, Praxis, vast niet blij mee. Of is dit een marketingtruc om een nieuwe trend neer te zetten?

Afgelopen weekend was het ineens volop lente. De temperatuur schoot omhoog, dus stroomden de terrassen vol, ontstonden er files naar de kust, vlogen de t-shirts de winkel uit, openden overhaast ijssalons en togen mensenmassa’s naar de tuincentra. Blijkbaar reageren mensen nogal primair op he weer ondanks cv in huis, airco op het werk en heaters in de tuin als het buiten toch nog iets te koud mocht zijn. Hoewel heaters, kan dat nog wel?

Heaters in de tuin
Vorige week liet Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman van het RTL-programma Eigen Huis & Tuin in de Volkskrant weten dat hij het raar vindt, die heaters in de tuin. ‘Mensen kopen heaters om het buiten even warm te hebben als binnen. Waarom wil je dan in de tuin zitten? Neem een dekentje, zou ik zeggen.' Ook vindt Hoekstra tuinschuttingen van geïmpregneerd hout maar niks en heeft hij kritiek op alle spulletjes die in de tuin geplempt worden omdat het trendy is en vervolgens na een paar jaar weer wordt afgedankt. Opmerkelijke opmerkingen voor iemand die een belangrijke rol heeft in het door de Praxis gesponsorde tv-programma.

Tuinmeubelen
Het interview in de Volkskrant ging over het idee dat de tuin het verlengstuk van de woonkamer is geworden. Mocht dat waar zijn, dan snap ik niet waarom winkeliers in de woonbranche daar zo ontiegelijk slecht op inspelen. Zij hoeven niet meteen tuinmeubelen te gaan verkopen - dat is een seizoensproduct wat uit voorraad wordt verkocht en dat kunnen en snappen zij niet - maar een leuk setje buiten voor de winkel zetten, geeft in ieder geval de indruk dat er wat gebeurt in die winkel. Maar ik zie het vrijwel nooit. Ook na de winterslaap snurken veel winkels ogenschijnlijk verder.

Voorjaarsverf
De parketzaak die buiten een display neerzet met buitenparket? Nooit gezien. Hoeveel woningtextielzaken hebben in het voorbijgaan duidelijk zichtbaar deurmatten en grastapijt in de aanbieding? Hebben de verf- en behangspeciaalzaken voorjaarsverf voorradig of is het gewoon weer stunten met ‘nu 10% extra’? Als binnen naar buiten gaat, waarom dan niet de mensen die buiten lopen even naar binnen trekken?

IJsbloemen
Was het nog maar als vroeger. Toen kolenkachels er voor zorgden dat je verplicht om de paar jaar moest behangen, dat gordijnen nodig waren omdat dubbel glas niet bestond en dat de matten in huis naar buiten moesten om te luchten na een lange winter. Vanwege centrale verwarming, ventilatiesystemen en isolatie merken wij nauwelijks iets van de seizoenen en denken kinderen dat ijsbloemen in een vaasje staan in plaats van op de ruiten. Omdat winkels dezelfde geconditioneerde omstandigheden hebben, is het voorjaar daar alleen zichtbaar doordat leveranciers met zogeheten ‘voorjaarscollecties’ komen. Want in de winkels zelf zie ik vaak niet dat er sprake is van een figuurlijke voorjaarsschoonmaak.

Schaatsen in buitenlucht
Mensen genieten enorm van het weer zoals afgelopen weekend was te zien. Het weekend daarvoor was het NK schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Veel toeschouwers vonden het mooi, zo’n wedstrijd in de buitenlucht en zelfs veel schaatsers waren er opgetogen over. Een van mijn dochters heeft als werkstudent daar drie dagen staan blauwbekken, maar de sfeer vond zij fantastisch. Misschien kan er op de meubelboulevard in de wintermaanden een baantje worden neergelegd? Met oude, onverkoopbare stoeltjes voor de kleine krabbelaars?

Nieuwe tuintrend
Wat woonwinkeliers concreet met deze wijsheden kunnen doen, weet ik niet. Dat de tuin het verlengstuk wordt van de kamer, weten wij wel. Kan het ook andersom? Dus de woonkamer als verlengstuk van de tuin? Dan zou ik zeggen: zet die heater in de huiskamer en gebruik deze als het echt nodig is. En het dekbed, de deken of de plaid van binnen gaat mee naar buiten. Dan is tv-tuinman Lodewijk vast heel blij. En kan de Praxis dekbedden, dekens en plaids gaan verkopen.
Dat wordt vast de nieuwe tuintrend.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten