Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Dé vernieuwingen op Domotex: pvc vloeren en karpetten

De ontwikkelingen bij pvc vloeren gaan gestaag door, zo blijkt uit de vorige week gehouden beurs Domotex. Opvallend zijn ook de veranderingen die zich voordoen bij karpetten, vooral bij de ‘traditionele’ producten.

Vorige week werd in Hannover Domotex gehouden, mondiaal de grootste beurs voor vloerbedekking. Zoals te verwachten waren het de aanbieders van pvc vloeren die de meeste nieuwigheden te beiden hadden. Hoewel het pvc in vele kleuren en structuren te maken is, is houtstructuur met afstand het meest populair. Realistische dessins die zichtbaar en voelbaar op ‘echt hout’ lijken, zijn inmiddels standaard. Vrijwel altijd gaat het om klikvarianten in plankformaat. Groot en breed is de trend en de volgende stap is een combinatie van diverse groottes zodat eindgebruikers hun ‘eigen’ vloer kunnen ontwerpen.

Digitale prints
Bij moderne karpetten blijft de variatie enorm. De superdikke lonten of andere ‘draadklonten’ zijn op hun retour en het hoeft niet langer extreem hoogpolig te zijn. Zeker als het gaat om het digitaal beprinten is het makkelijker om dat te doen met een laagpool. Het gevolg is dat alles kan. Een jungle met tijgers en weelderige begroeiing, een zonondergang, cijfers en letters, geometrische motieven, een kleurverloop of abstracte dessins, echt alles kan. Ook gezien: een karpet dat er of afstand uitziet als een wollen handgeknoopt tapijt met een traditioneel dessin, maar 100% kunststof met print. (zie foto hiernaast).

Herwaardering traditionele karpetten
Bij de moderne variant van handgeknoopte tapijten zijn het de hippe designers die de trend zetten. Het ‘verweerde tapijt’ tapijt waarbij slechts her en der restanten zichtbaar zijn van het ‘originele’ dessin lijkt af te zwakken, net als de unikleur. Meer kleur en vaak een enorme mix van allerlei kleuren door elkaar alsof er heftig met verf is gemorst, kenmerken de trendsetters. Multicolor lijkt daarmee in opkomst. Met deze vernieuwingen lijkt er een herwaardering te komen voor het traditioneel geknoopte tapijt, hoewel daarvoor de markt in Nederland erg klein is. In dit kader opvallend: door het opheffen van de sancties tegen Iran kan het land makkelijker internationaal handel drijven. Op de beurs waren meerdere aanbieders van traditionele Perzische tapijten aanwezig met grote stands.

Kamerbreed tapijt
Datzelfde gold voor de aanbieders van kamerbreed tapijt en met name de Belgische tapijtindustrie stond met megastands op de beursvloer alsof de krimpende markt niet bestaat. Technisch gezien zijn de ontwikkelingen hier minimaal, het gaat vooral om en iets andere kleur en een aangepaste structuur.

Naaldvilt tapijt van Findeisen. Nu eens niet als grijze automatten, maar als kleurrijke combinatie.

Milieuvriendelijke onderhoudsproducten
Bij aanbieders van laminaat en parket is de echte vernieuwing grotendeels voorbij en kiest men voorlopig voor continuering en verbetering van het bestaande. Bij onderhouds- en reinigingsmiddelen is naast gemak het groene imago een essentieel onderdeel. Snelle verwerking gaat samen met mens- en milieuvriendelijke middelen.

Handgeknoopt tapijt van Ayka Design.

Goed bezoek
Volgens de beursorganisatie was het een van de beste beurzen ooit. Totaal 45.000 bezoekers kwamen naar Hannover waarvan de meerderheid (27.500) uit het buitenland afkomstig was, dus niet-Duits.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten