Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De witte schimmel

Een kleine twintig jaar geleden werkte ik in Friesland en daar maakte men zich toen druk over witte schimmel. Dat had niks te maken met de verkleuring van het Friese paard (dat zwart is) maar met de huizen van witte baksteen die zich rond de Friese dorpen als een schimmel aan het verspreiden waren. Dat zou het dorpsgezicht aantasten.
Geen idee hoe men er nu over denkt, maar ik denk dat de Friezen blij zijn dat er mensen in die witte huizen wonen want dat remt nog een beetje de ontvolking die al jaren gaande is. Wat overigens ook geldt voor het Groningse platteland en delen van Zeeland.

Officieel heten dat krimpregio’s. Daar is wat bijzonders aan de hand, zo vindt Bettina Bock. Zij is in augustus benoemd tot bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar hebben krimpregio’s ‘geen last van krimp, maar van te veel ruimte.’ Na bevolkingsdaling en bodemdaling is er nu blijkbaar dus ook nog een daling van het wetenschappelijke denkwerk in Groningen gaande. Dus Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en andere perifere gebieden; jullie hebben geen last van bevolkingskrimp, jullie zijn gewoon te groot.

Zo ken ik er ook wel een. De grote steden hebben een aanzuigende werking en de trek naar de stad is groot. Die steden hebben niet een beperkte ruimte, nee- er willen teveel mensen wonen. Ondertussen pleit brancheorganisatie INretail er voor om meer toeristen naar de binnensteden te trekken want dat is goed voor de kwakkelende retail. In Amsterdam denkt het gemeentebestuur daar anders over want het centrum wordt overlopen door toeristen en daar hebben de hebben de bewoners last van. Ze kunnen die Nutella shops en kaas- en ijswinkeltjes missen als kiespijn.

Van de ouderen moeten we het ook niet hebben want die houden niet van winkelen, zo meldde vorige week onderzoeksbureau Q&A in een heus Vergrijzingsrapport. Ze hebben de meeste spullen al in huis, klussen nauwelijks en zijn ook nog eens honkvast. Dus die stijgende omzetten in de woonbranche komen niet van hen. Volgens het bureau is de vergrijzing zelfs een gevaar voor de retail. Tot overmaat van ramp gaan die oudjes massaal online shoppen, zo wist vorige maand onderzoeksbureau MWM2 te melden. en dan zijn ze ook nog eens driftig aan het Whatsappen, Facebooken en Skypen, stelt het bureau vast. Foei toch!

Ondertussen heeft het college van B&W in Amsterdam ingestemd  met plannen voor het bebouwen van een gebied waar tussen de achttien- en veertigduizend woningen zullen gaan verrijzen. Tja, die mensen gaan dus niet in Groningen wonen, da’s duidelijk.

Gelukkig komen er verkiezingen aan en misschien moet er hier ook iemand aan de macht komen die zich verzet tegen ‘de elite’. Bijvoorbeeld Henk Krol van die bejaardenpartij. Gekke Henkie kan net zo hard liegen als The Donald. We weten allemaal dat ouderen langzamerhand krimpen. Dus zitten ze in een te ruim jasje. Maar volgens Krol klopt dat niet. Ze zitten volgens hem zelfs vaak een beetje krap. Terwijl dat helemaal niet hoeft want ‘die pensioenpotten zitten vol met miljarden’, weet Henk.
Als dat echt zo is dan kunnen die oudjes toch lekker geld gaan uitgeven op een rustige plek, zonder te winkelen? Bijvoorbeeld in die krimpregio’s. Of eventueel zelfs daarheen verhuizen en zich permanent vestigen in een witte schimmelwoning.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten