Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De woontrends voor 2014

Om woontrends te ontdekken is het slim om te kijken naar kleur- en modetrends want die lopen voor op de ‘woonmode’. Een heel bijzondere trend is te zien bij vrouwen in de Randstad.

Het einde van het jaar nadert en dat is altijd een moment om terug te blikken. Dan doen wij nu maar eens niet. Wij kijken juist vooruit en doen dat aan de hand van te verwachten trends, in dit geval trends die niet direct uit de woonbranche komen, maar er wel invloed op hebben. Omdat trendwatchers altijd zeggen dat woontrends eerst te zien zijn in de mode doe ik dat ook mar eens. Volgens vakblad Textilia is leer is een van de trends voor de vrouwenmode voor het zomerseizoen 2014. ‘Niet alleen broeken en jacks, maar ook tops, rokken en jurken zijn van een veelal dunnere leersoort gemaakt’, zo lees ik.

Dun leer
Als ik dat vertaal naar de woonbranche dan is dat niet best. Dat wordt dus dunner leer voor banken en stoelen en dat lijkt mij niet slim. Want misschien dat zo’n leren topje na een of twee jaar wordt afgedankt,  maar een bank moet toch iets langer meegaan. ‘Een andere trend is dat de buik weer gezien mag worden. De ontwerpers hebben bij deze trend vooral gedacht aan een jongere doelgroep mét platte buik’, zo vervolgt Textilia. Hoe zich dat vertaalt naar het interieur weet ik niet. Te korte gordijnen? Krap gestoffeerde banken?

Koperkolder en goudkoorts
Dat schiet niet op, dus dan maar eens kijken wat de dames van Perscentrum Wonen verzonnen hebben als trends voor komend jaar. Op hun site doen zij uitgebreid verslag van het bezoek dat zij brachten aan diverse beurzen en daar pikten zij interessante dingen op. Wat lees ik? ‘In het interieur zijn de koperkolder, goudkoorts en messingmanie hevig toegeslagen! De edelmetalen verspreiden zich als een virus over alle accessoires en meubels in huis en ook de keuken is aan de beurt.’ Nou, dat belooft wat. Koperen deurkrukken? Gouden knoppen op de kastdeurtjes? Messing als versiering op de tafelpoten? Of gaat het om de metaalkleuren?

Schimmel op de bank
Bij de keukentrends horen volgens het Perscentrum Wonen ook technische snufjes, natuursteen en farming@home. Dat laatste is niet een of ander merk of een site, maar daarmee bedoelen de perscentrumdames dat mensen hun ‘voedsel (kunnen gaan) verbouwen in de keuken. Ik citeer: ‘Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden.’ Hiermee wordt niet gedoeld op de kruidenplantjes van Albert Heijn die bij gebrek aan aandacht na drie weken uitgedroogd op het aanrecht staan, nee de trend is dat mensen in de keuken een beetje boer gaan spelen. Vertaald naar het interieur betekent het schimmel op de achterkant van de leren bank en algengroei in de matras.

Kleurboeken
Ook dit lijkt mij niet echt een fijne trend voor het nieuwe jaar. Een heel andere trend is - ja, u leest het goed - kleurboeken voor volwassenen. Volgens een artikel in het Boekbladmagazine (vakblad voor boekverkopers) is dit zelfs de nieuwe najaarstrend. Het schijnt in de Randstad al een tijdje gaande te zijn, maar in de provincie moet deze nog landen. Doelgroep voor die kleurboeken zijn vooral vrouwen waarbij de ene boekverkoper denkt dat het vooral wat oudere dames zijn en een ander juist vermoed dat het meer iets is voor jonge moeders. Maar, en dat is belangrijk, het gaat om vrouwen.

Bank voor zitten én kleuren
Vrouwen zijn de beslissers als het om de inrichting van het huis gaat en een bank waarop je fijn kunt zitten én fijn kunt kleuren, wordt waarschijnlijk dé topper voor de winter van 2014. De beste tip voor meubelzaken is dan ook om nu als de donder direct kleurboeken aan te schaffen en deze uitnodigend in de etalage te leggen. Verzamel snel een dameskleurclubje via social media en laat ze lekker kleuren bij u in de zaak. Dat geeft reuring en letterlijk kleur aan de winkel. Want ook dat is de trend, of althans een gewenste trend: geen grijze winkels, maar kleurrijke zaken. Hoe u dat doet? Gewoon een beetje buiten de lijntjes kleuren.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten