Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Decoreren met planten in je interieur

Woonwinkel Rivièra Maison begon in maart 2017 met de verkoop van planten in haar vestiging in Arnhem. Dat beviel blijkbaar goed want inmiddels wordt in alle winkels levend groen verkocht. Sanseveria's – ook wel vrouwentongen genoemd – lopen nog steeds goed, maar cactussen zijn de absolute topper, zo laat een medewerkster van het hoofdkantoor weten. Daarmee loopt Rivièra Maison achter op de groentrend met 'veel blad', maar wat betreft de link tussen de verkoop van levende planten en interieurproducten loopt het bedrijf voorop. Want wie een gemiddelde interieurzaak bezoekt, ziet vrijwel uitsluitende 'dode' producten.

Planten in combinatie met de verkoop van meubels, vloerbedekking, verlichting en raamdecoratie is  blijkbaar een lastige combinatie.

Planten en kleding kan wel. In Nijmegen zit in het centrum de plantenwinkel Bleshyou samen met kledingzaak 512 in een pand. De kleding hangt letterlijk tussen de planten. Of de planten hangen en staan tussen de kleding, zo kun je het ook zien. Plantenmeisje Ilse bedacht voor haar zaak een bijzonder concept want het is mogelijk om tweedehands planten om te ruilen. Dat gebeurt vooral wanneer mensen gaan verhuizen en gaan samenwonen, zo vertelt zij. 'De plant is te groot en hij, of zij, houdt er niet van.' Omdat Nijmegen een studentenstad is, komt zo'n omruilruilactie minimaal een paar maal per maand voor.

Wie verder kijkt dan Arnhem of Nijmegen vindt in Amsterdam verschillende winkels die zich richten op de (jonge) stedelijke bewoner die iets groens wil. Wie een nog bredere blik heeft, ziet dat in alle grote steden urban greenshops en planty places zijn. En wie zich wendt tot YouTube ziet honderden filmpjes van mensen die vertellen hoe zij lekker bezig met plantjes, stekkies, potjes en how to decorate with plants.

Hierbij vergeleken zijn de Rivièra Maison filmpjes dodelijk saai. Het bedrijf draaft wel eens op in woonprogramma's op tv en dan komt creative director Nico Tijsen wat styling tips geven door wat te schuiven met potten en planten. Dat kan veel beter en waarom gaan al die woonwinkeliers die nu  workshops geven over het maken van mood boards niet hetzelfde doen met levend materiaal?

Oké, dan zullen ze eerst zelf vertrouwd moeten raken met planten en de verzorging daarvan, maar als je nu ziet wat tuincentra en bovengenoemde 'bloemisten nieuwe stijl' al met succes aanbieden dan moet er een link te maken zijn met 'interieurinrichting'. Dat lijkt mij spannender dan advies geven over het onderhoud van leren banken of laminaat vloeren.

Hoewel, wie de filmpjes op internet ziet over mensen die hun huiskamer, keuken en zelfs slaapkamer omtoveren tot indoor jungle, moet niet vergeten dat de meest constante factor achter al die verhalen een permanente strijd verbergt: how not to kill your green plants. Met andere woorden: hoe houd ik mijn plantjes in conditie?

Navraag leert dat bij Rivièra Maison mensen zelden hun kwijnende plant terugbrengen of komen klagen dat deze is doodgegaan.Terwijl iedereen weet dat dit vaak gebeurt. Mensen zijn niet gek; de best verkochte plant bij de winkelketen is de cactus.

Een geruststellende gedachte.

En bij al dat feelgood groengedoe best prikkelend.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten