Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Denk je dat ik met mijn rolgordijn ga lullen?

IKEA gaat vanaf februari 2019 spraakgestuurde rolgordijnen verkopen. Daarvoor heb je een 'slimme' speaker nodig of een smartphone met een spraakassistent. Het bericht werd deze week uitgebreid gemeld in de pers en daar deed ondergetekende ook aan mee.

Omdat het bijzonder is? Nou, nee. Gordijnen bedienen via een stemcommando is niet nieuw, dat hebben andere bedrijven al eerder gelanceerd. Maar omdat IKEA een massamerk is en in zekere zin een voortrekker, is het interessant om te kijken hoe op berichten van de Zweedse retailer wordt gereageerd.

Op NU.nl gaat het meteen los.
Leuk, het gordijn van de buurvrouw open schreeuwen, schrijft een lolbroek.
Hij wordt meteen gecorrigeerd: Zucht, lees eerst even het artikel. Hij moet wel gekoppeld worden aan een telefoon of slimme speaker.

Een ander kijkt niet naar de besturing, maar naar de rolgordijnen. Als ze dan maar wel wat langer worden dan de huidige maat. 220 cm minimaal zou prettig zijn. Wat oudere huizen met hoge plafonds kunnen niet niet met ikea rolgordijnen.

Weer een ander hoopt dat die spraakbesturing ook geldt voor andere producten. Waarom geen slimme verticale lamellen? Hij krijgt direct antwoord: Omdat dat al sinds de oorlog uit de mode is.

Sommigen reageren wat beschouwend en pragmatisch. Heb al jaren elektrische gordijnen, aangesloten op een server die bij zonsondergang en -opgang automatisch opent of sluit. Snap niet dat mensen iedere dag zin hebben om dat met de hand te doen, vooral niet als je van die lamellen hebt die uit meerdere delen bestaan en je aan 100 kabeltjes moet trekken voor het dicht is.
Maar daar denkt niet idereen zo over. Ik geniet er iedere dag van om mijn gordijnen 's ochtends open te doen. Ik woon buiten en ik vind het heerlijk om naar buiten te kijken in de vroege ochtend. 's Avonds vind ik het heerlijk om de gordijnen dicht te doen, dan wordt het huis zo knus. Ik heb wel automatische zonnewering, want dat vind ik dan weer praktisch.

Door de reacties te doorlopen, krijg je inzicht in pro's en contra's, wat mensen wel of niet weten en wat ze belangrijk vinden. Op Tweakers (site over technologie en electronica) wordt er heel anders over de spraakgestuurde rolgordijnen van IKEA gereageerd. 
Heb zelf een Brel motor in combo met RF Link en Domoticz (en die weer via homebridge gekoppeld aan homekit zodat het met Siri werkt).
Het heeft helemaal niks met rolgordijnen te maken en veel mensen reageren op een puur technische manier. Ze geven ook meteen tips om zelf te gaan knutselen.
Xiaomi heeft ook elektrische gordijnrails. Moet je het wel uit China halen. Kost zo’n 135 euro, inclusief 4 m rail. Weet niet of je ook de gateway nodig hebt daarbij (23 euro).

Een ander haakt daar op in.
Sinds dit weekend Soma via HomeKit lopen op homebridge. Ik vind het nog niet superstabiel, nog wat server errors. Maar de HomeKit hub van Soma zelf (een aangepaste pi) is onderweg. Kijken of het daar beter mee loopt. Die werkt ook op Alexa.
Weer een ander geeft een linkje met nog wat compacte informatie: L/L WP Samsung 3.5 & 2.5kW, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/1820/2660Wp Zuid, Nissan Leaf 30kWh Tekna.
Kijk, zoiets schept direct duidelijkheid.

Bij NU.nl hebben de mensen die reageren wat meer woorden nodig. Daar zijn ze vaak blij met dingen die min of meer vanzelf werken, hoewel er ook nog wat te wensen overblijft. Wij hebben al een tijd elektrische rolgordijnen en wij vinden het super om te hebben. Heerlijk alles geautomatiseerd is super hoor. Nu de vrouw nog leren dat ze de koffie komt brengen en dan is alles perfect.

Tot slot reageert iemand die van gemak houdt, ook andere merken dan IKEA kent, maar nog wel vragen heeft. Somfy is super, lichtsensor op mijn gordijnen, windmeter op mijn zonnescherm. Maar spraakbesturing?? Nee dat is echt overbodig. Je denkt toch niet dat ik met mijn rolgordijnen ga staan lullen? En dan nog in het Zweeds ook zeker?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten