Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Design derby Nederland - België in Rotterdam

Het Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van 500 designobjecten van de laatste 200 jaar uit Nederland en België, variërend van broodroosters tot schoenen en van stoelen tot auto’s. Om het een beetje spannend te maken is de tentoonstelling omgedoopt tot ‘Design Derby BE-NL’.

De tentoonstelling wordt gehouden vanwege de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het toont twee eeuwen vormgeving in België en Nederland en in de ‘design derby’ gaan de iconen van vormgeving uit Nederland en België als het ware een confrontatie met elkaar aan. Dat varieert van koninklijke opdrachten van Willem I en Leopold I, van sierlijke producten van het Belgische Art Nouveau tot de strakkere Nederlandse variant hiervan en van de eigentijdse ambachtelijke hoogstandjes uit België tot het nuchtere Dutch Design van nu. Wie komt als winnaar uit de strijd of eindigt deze match in gelijkspel?

Van broodrooster tot auto
Aan de hand van ruim 500 designobjecten, van kostbaar koninklijk zilver tot alledaagse broodroosters, krijgt de bezoeker een frisse kijk op het steeds bredere speelveld van design. Het is geen tentoonstelling van stijlen, maar geeft een inzicht in de ontwikkeling van vormgeving sinds de industriële 19de eeuw tot heden. Aan bod komt van alles; zilver, glas, keramiek, affiches, meubels, mode en auto’s. De tentoonstelling presenteert de producten in chronologische volgorde, parallel aan elkaar. Naast productdesign is er ook aandacht voor recente tendensen als social design, experience design en het zogeheten open source design.

Eigen ‘winnaar’ bepalen
Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals workshops en lezingen. Families kunnen een spannende wedstrijd spelen door terug in de tijd te reizen en voorwerpen uit de buurlanden te vergelijken. Door het beantwoorden van vragen en het maken van opdrachten kun je een eigen ‘droomteam’ samenstellen en spelkaarten verzamelen. Ieder kan de winnaar bepalen in deze vriendschappelijke ‘wedstrijd’ tussen Nederland en België.

De tentoonstelling is een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Design museum in Gent. Tot 13 september kan men in Rotterdam terecht. Daarna verhuist deze naar Gent. Daar loopt de tentoonstelling van 23 oktober tot 13 maart 2016.

Meer informatie: www.boijmans.nl
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten