Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Design Award voor ontwerp in hout

Je bent student en hebt zin in een reisje naar het regenwoud van de Amazone? Maak een ontwerp in de categorie 'huis en tuin' van (tropisch) FSC-hout en wellicht win je die reis. Ter plekke wordt een prototype van het winnende ontwerp gemaakt.

De FSC Design Award is een wedstrijd voor studenten interieur- en productdesign en industrieel (product)ontwerpen. Zij kunnen meedoen door een ontwerp te maken in de categorie 'huis en tuin' dat overwegend uit (tropisch) FSC-hout bestaat. Dat kan een schaalmodel zijn of een concept. Elementen die een rol spelen bij de beoordeling zijn originaliteit, uitvoering en keuzes op het gebied van duurzaamheid. Denk daarbij aan bijvoorbeeld materiaalbesparing, een verlengde levensduur van het product of het gebruik van minder bekende houtsoorten.

Reis naar Bolivia
De hoofdprijs is een geheel verzorgde reis naar Bolivia waar in samenwerking met een lokale werkplaats een prototype van het winnende ontwerp wordt gemaakt. Daarnaast brengt de winnaar een bezoek aan een FSC-bos in het grootste regenwoud op aarde, het Amazonegebied. De tien beste ontwerpers winnen een eendaagse workshop 'Fair & Green Design' van Dutch Design in Development, een bureau dat zich gespecialiseerd heeft in fair design, duurzame productie en eerlijke handel. Dit bureau kan ook helpen in het zoeken van een partij die een ontwerp eventueel in productie wil nemen.

Duurzaamheid in opleidingen
De FSC Design Award is een initiatief van de organisatie FSC die zich bezig houdt met de certificering van hout. FSC Nederland wil met de wedstrijd een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design. ‘Designers van nu houden zich over het algemeen bewuster bezig met duurzaamheid dan eerdere generaties’, constateert Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. ‘Ze denken er niet alleen over na, maar pakken het ook aan. Zo wordt er veel gerecycled, maar ook het werken met bijvoorbeeld hout van afgedankte bomen en het creatief omgaan met restmateriaal is velen van hen niet vreemd.’ Tegelijkertijd ziet zij dat designopleidingen nog niet allemaal duurzaamheid hebben opgenomen in hun reguliere curriculum. Met de Design Award hoopt FSC Nederland hier verandering in te brengen.
Meedoen aan de wedstrijd kan tot 22 januari 2016.

Meer informatie: www.fsc.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten