Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Detailhandel december 2022: meer omzet, minder volume

De detailhandel heeft afgelopen december 11 procent meer omgezet dan in december 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 0,5 procent lager. De cijfers zijn sterk beïnvloed door de lockdown in december 2021.

 

 

De detailhandel boekte in december 2022 een 11 procent hogere omzet dan in december een jaar eerder. Die omzetstijging behoeft enige nuancering want de verhoogde omzet komt vooral door de prijsstijgingen als gevolg van de hoge inflatie. Daarnaast speelt mee dat op 19 december 2021 een harde lockdown inging waardoor veel winkels moesten sluiten en waardoor vooral kleding- en schoenenzaken hun kerstomzet zagen verdampen. Logischerwijs was hun omzet in 2022 en stuk hoger dan in december 2021. Al met al daalde in december het verkoopvolume, de omzet minus de prijsstijgingen, met 0,5 procent.

Geringe omzetstijging woonwinkels
Woonwinkels deden het wat betreft de omzet nog wat minder dan het algemeen gemiddelde van 11 procent omzetstijging in de totale detailhandel. Winkels in meubels en woninginrichting haalden in december en omzetstijging van 10,5 procent, winkels in doe-het-zelf artikelen, keukens en vloeren noteerden een omzetstijging van 5,6 procent.

Harde daling bij webwinkels
De cijfers van december geven aan wat al maanden aan de gang is; de online omzetten dalen en de harde groei is volledig voorbij. De online omzet was in december 11,1 procent lager dan in december 2021. Pure webwinkels zagen de omzet met 7,7 procent dalen. Bij winkels die zowel via een webshop als via internet verkopen was de omzetdaling zelfs 15,2 procent.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten