Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Detailhandel groeit, maar woonwinkels blijven achter

Volgens het CBS gaat het beter met de detailhandel en lijkt er sprake te zijn van een voorzichtig herstel. Voor winkels in de woonbranche is dat niet zo, die blijven zwaar in de in min.

De omzet van de Nederlandse detailhandel was in april 3,4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste omzetstijging sinds november 2010, zo blijkt uit cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag publiceerde. ‘Het voorzichtige herstel in het eerste kwartaal van 2014 lijkt daarmee door te zetten’, concludeert het CBS. Consumenten deden vooral in voedings- en genotsmiddelenwinkels meer aankopen. De omzet binnen deze branche kwam 6,6% hoger uit dan in april 2013. In maart leverden deze winkels nog flink aan omzet in. Het verschil komt vooral door een verschuiving van de paasaankopen.

Woonwinkels blijvend in de min
De omzet in de non-food nam licht toe en was 2% hoger dan vorig jaar april. Vooral winkels met consumentenelektronica deden het goed met een plus van 9,5%. Bouwmarkten en dhz-zaken profiteerden van het goede voorjaarsweer met een stevige plus. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat het voorjaar van 2013 dramatisch slecht was vanwege het slechte weer. Bij woonwinkels bleven de verkopen achter. ‘De positieve ontwikkelingen op de woningmarkt in de afgelopen maanden lijken in deze branche nog niet te zorgen voor meer omzet’, aldus het CBS. Wie de cijfers nader bestudeert, ziet alleen maar minnen en hoewel de cijfers van mei nog niet beschikbaar zijn, beloven deze niet veel goeds.

Stijging bij webwinkels
Postorderbedrijven en webwinkels laten een vrijwel constante groei zien. De omzet was ruim 13% hoger dan in april 2013. Daarmee nam de omzet sterker toe dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De groei houdt volgens het CBS onder andere aan doordat webshops hun assortiment blijven uitbreiden.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten