Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Dierendag: bestrijd de dieren

Bedwantsen rukken op in Nederland en dat schijnt heel erg te zijn. Want mensen houden niet van deze huisdieren. Voor ondernemers zijn die wantsen juist welkom, want: kassa!

Morgen is het dierendag en misschien ga ik dan wel een paar dieren doodmaken. Ik zit namelijk in de naweeën van een vlooienplaag in huis en met zulke beesten moet je gewoon korte metten maken. Dat ligt bij bedwantsen een stuk lastiger. Ik geloof niet dat ik ze in huis heb, maar het zou kunnen. Medio september zag ik op tv een uitzending van EenVandaag over die beesten en daarin werd gesproken over een ‘ware explosie’ van bedwantsen. Ze schijnen massaal op te rukken en een plaag te zijn in veel hotels. Nu slaap ik meestal in mijn eigen bed, maar ook wel eens in een hotel. Ook bungalowparken, ziekenhuizen en vliegmaatschappijen hebben er mee te maken en die houden dat meestal stil, zo verzekerde een ongediertebestrijder in EenVandaag.

Smeerlappen
Het bed is een ideale plek voor bedwantsen alwaar zij zich in leven houden door het bloed van mensen op te zuigen. Het zijn smeerlappen want zij doen het stiekem, namelijk als u slaapt. Zij worden aangetrokken door lichaamswarmte en uitgeademde CO2 en dat gaat vanzelf, daar doe je niks aan. Alleen daarom al vind ik die wantsen geniepige klootzakjes. De beste bestrijding is het huis een paar dagen flink opstoken en dat moet een gespecialiseerd bedrijf doen want de temperatuur moet oplopen tot zo’n 60 graden om die kleine ettertjes definitief te killen. Lukt dat niet, dan heeft u wellicht een probleem. En jeuk.

Mijtenpoep
De huisstofmijt is ook zo’n fijn beestje. Je wordt er niet ziek van, maar de uitwerpselen van de mijt kunnen allergische reacties veroorzaken. Ook hier wordt vaak verwezen naar het bed als mogelijke bron want huisstofmijten houden van een warme, vochtige omgeving. De matras, kussens, een vochtig tapijt en gestoffeerde meubelen zijn ideale broedplaatsen en de mijtjes zijn ook dol op knuffels. Zij voeden zich graag met huidschilfers, zijn alom aanwezig, maar de meeste mensen hebben er geen last van. Regelmatig stofzuigen zorgt er voor dat de mijtenpoep wordt opgeruimd. Luchten is ook altijd goed.

Lieveheersbeestje
Dan de tapijtkever. Die is vrij onschuldig. Het beestje lijkt op een lieveheersbeestje en leeft ’s zomers buiten van nectar en stuifmeel. ’s Winters trekt hij naar binnen en voedt zich met natuurlijke vezels die worden gevonden in vloerbedekking, woningtextiel en kleding. Dat lijkt erg, maar in de praktijk kun je je zorgen over de kever onder het tapijt vegen; je hebt er eigenlijk geen last van want het meeste tapijt is synthetisch en dat lust de kever niet. Net zoals een zilvervisje niet van zilver houdt en een pissebed niet in je bed zeikt. 

Tsunami
Waarom schrijf ik dit? Ik schrijf dit vooral omdat matrasfabrikanten, bedtextielproducenten en winkeliers die deze producten verkopen dit najaar moeten gaan inspelen op die oprukkende bedwantsen en mogelijk ander ongedierte. Want EenVandaag staat niet alleen. In augustus luidde Hart van Nederland al de alarmklok over de tsunami van bedwantsen die over ons land spoelt en eerder dit jaar waren er alarmerende publicaties op internet van het RIVM en allerlei medische instanties.

Oprukkende bedwantsen? Daar moet je op inspringen!

Harry Mens
Hoe? Sluit een deal met de Telegraaf over een ‘alarmerend verhaal’, stuur aan op een special met de woonbladen van Sanoma en kietel ze met advertenties van antihuistofmijtbedtextielproducenten. Oké, het is niet feel good, zoals die bladen dat altijd willen, maar wel hot! Laat leveranciers van chemische bestrijdingsmiddelen een woonprogramma bij RTL sponsoren waarbij een matrasfabrikant zijn zegje komt doen, zogenaamd voor de ‘inhoud’. Wie weet zijn er nog bedrijven die in Businessclass bij Harry Mens willen aanschuiven – daar krijg je vanzelf jeuk van als je er naar kijkt. Dus gewoon wat geld schuiven, een hoop poeha er omheen creëren en vervolgens ‘oplossingen’ aandragen.

Gouden kansen
Dat zijn dus anti-allergeen matrashoezen, anti huismijt lakens, tapijtkeverlokaas en voor die bedwantsen moet nog even wat bedacht worden. Misschien een soort matrastijk die een stofje afgeeft waardoor de bedwantsen massaal weglopen of een luchtdichte hoes waardoor ze stikken. Of misschien matrasverwarming die de beesten doodt en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de cv wat lager kan. Als je er als matrasproducent, lakenleverancier of kussenhandelaar niet op inspringt, ben je dom. Want hier liggen gouden kansen voor meer omzet. Ga je hier niet in mee, dan zou ik mij eens achter de oren krabben. Ook als je geen je jeuk hebt.
Fijne dierendag.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten