Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Digitaal platform voor hedendaags ambacht

Craftscouncil.nl is een digitaal platform dat het ‘wie-wat-waar’ van het creatieve ambacht onder de aandacht brengt. Het platform herbergt een database en fungeert als zoekmachine met informatie over mensen en instellingen die zich bezig houden met het ambacht in Nederland.

De site Craftscouncil.nl geeft een overzicht van allerlei ambachten in Nederland. Op de site is informatie te vinden over musea, galeries, fabrieken, werkplaatsen, vakverenigingen, opleidingsinstituten en vaktijdschriften. Ook geeft de site informatie over materialen als glas, textiel, metaal, leer, papier, steen, touw, keramiek, hout en gips, gerelateerd aan ambachten. Wie op zoek is naar experts, ergens een masterclass wil volgen of wil weten wat voor tentoonstellingen er zijn op het gebied van ambachten vindt dat op de site.

Ambacht als innovator
De Crafts Council Nederland (CCNL), zoals de organisatie achter het platform volledig heet, ontwikkelt programma’s en activiteiten waarbij leren, verbinden, inspireren en ontwikkelen centraal staan. Daarbij wordt gepoogd traditionele technieken een nieuw leven te geven om te voorkomen dat ze verdwijnen. Tegelijkertijd wil men de ambachten inzetten als innovator en als economische stimulans van de creatieve sector.
Een belangrijk onderdeel van het platform is te vinden onder de knop Craftsmap waar informatie over tientallen ambachtsmensen is te vinden. Het dient als een database en zoekmachine van specialistische kennis die versnipperde informatie bundelt over ambachten.

Concrete kennisoverdracht
Achtergrond voor de ontwikkeling van het digitale platform is de interesse voor het ambacht en de tegelijkertijd dreigende teloorgang van specialistische vaardigheden, ervaring en kennis die verbonden zijn met die ambachten. De site wordt daarom mede financieel ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Naast het geven van digitale informatie is directe kennisoverdracht een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Er worden masterclasses, workshops en educatieve programma’s gepresenteerd waarbij meesters in het vak kennis overdragen aan mensen die de kneepjes van het vak willen leren. Voor het primair onderwijs wordt een apart programma opgezet.

De Crafts Council presenteert zich naar buiten tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, 17 t/m 25 oktober. Tijdens de weekenden (17, 18, 24 en 25 oktober) worden er workshops gegeven met glas in de hoofdrol.

Meer informatie: www.craftscouncil.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten