Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Domotex 2023: ondanks mager deelnemersveld tevredenheid

Vloerenbeurs Domotex toont dit jaar twee gezichten: het aantal exposanten is dramatisch gedaald, maar degenen die er wel zijn tonen zich veelal zeer tevreden over het bezoek. Het bezoek is ook duidelijk minder, maar gericht.

 

 

Op voorhand was duidelijk dat het een magere beurs zou worden; het aantal deelnemers zakte van 1.400 tijdens de laatste editie in 2020 naar 730 dit jaar. Het vloeroppervlak werd meer dan gehalveerd en grote hallen werden verruild voor kleiner om het optisch nog wat te laten lijken. Daarnaast lieten veel (grote) tapijtfabrikanten het afweten en kon er nog slechts 1 hal worden gevuld met traditionele handgeknoopte tapijten, het onderdeel dat ooit de basis was om de beurs te organiseren. Maar dit negatieve beeld heeft een keerzijde.

Drukte
De beurs in Hannover loopt nog, maar nu al kan worden vastgesteld dat het voor veel exposanten een prima resultaat zal geven. Vooral deelnemers in het segment harde vloeren (parket, laminaat, pvc, massief hout) hebben het reuze druk en in de daarvoor gereserveerde twee hallen is het een rumoer van jewelste; het gevolg als je iedereen in twee kleine halletjes propt. 'We zijn zeer tevreden, er is veel belangstelling en wij halen nu al wat wij hadden gehoopt', zegt Carin Baars van DecoRad halverwege dag 2 van de beurs. Soortgelijke opmerkingen heeft ook Arnout Appelo van mattenfabrikant Rinos. 'We hebben al veel vaste klanten gesproken en ook nieuwe contacten gelegd.'

Niet-deelnemers zijn nu bezoekers
Ook bij andere exposanten die zich profileren met laminaat, parket of pvc zijn de ervaringen meestal zeer positief. Wat velen ook opvalt is dat bedrijven die normaliter altijd op de beurs staan, maar nu niet deelnemen, wel fysiek rondlopen op de beursvloer. 

 

 

Ruime gangpaden
In de hallen met vast tapijt is het beeld anders. Veel tapijtfabrikanten, zeker uit Nederland en België zijn afwezig en dat is te merken. Er zijn talloze lege ruimtes, het barst van de zitjes en de gangpaden zijn zo breed dat je makkelijk met een auto kunt draaien. Sommige stands staan als eilandjes in de ruimte. Bezoekers zijn schaars, maar op veel stands is het toch behoorlijk druk. Ook hier geldt; omdat veel standhouders zijn weggebleven krijgen degenen die er wel zijn alle aandacht.

 

 

Handgeknoopte tapijten
In de enige hal waar traditionele handgeknoopte tapijten worden getoond is er altijd activiteit, ook nu. Hoewel de markt voor deze producten al jaren terugloopt - overduidelijk zichtbaar op de beurs - is Domotex hiervoor nog wel een goed platform. Op de eerste dag liggen ingepakte stapels tapijt want die zijn al voor aanvang van de beurs verkocht. En over een krimpende markt wil Issa Zargar, directeur van Zargar Rugs niets weten. 'Bij ons gaat het prima. In beweging blijven, altijd blijven vernieuwen, daar gaat het om.'          

 

          

Groene producten
Overal op de beurs en zelfs daarbuiten wordt via grote borden en plakkaten verwezen naar The Green Collection, een presentatie van 'groene' producten van standhouders. De presentatie an sich valt zwaar tegen, maar de boodschap is duidelijk: producten waar je het etiket 'duurzaam' op kunt plakken, worden belangrijk. Overal op de beurs wordt dat, veelal in woorden of cijfers, zichtbaar gemaakt. Bij tapijt wordt vaak gewezen op gerecyclede garens of 'milieuvriendelijke' productie, bij pvc vloeren gaat het om 'natuurlijke' weekmakers of mogelijkheid tot recycling en aanbieders van laminaat of parket laten het product voor zich spreken; onze basis is hout. Dus natuurlijk. Dus prima. Dus heel erg oké.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten