Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

DSM-Niaga introduceert circulair tapijt

DSM-Niaga lanceert de circulaire tapijtcollectie Again. De garens en backing zijn makkelijk van elkaar te scheiden en opnieuw worden gebruikt. DSM-Niaga richt zich specifiek op de projectmarkt.
 


De collectie Again (de omkering van het woord Niaga) wordt gemaakt van gerecyclede materialen en kan aan het eind van de levenscyclus opnieuw worden gebruikt voor nieuw tapijt waardoor het volledig circulair is. Het tapijt is gemaakt van polyamide (rug) en polyester (vezels) en wordt bij elkaar gehouden door een lijmlaag die er voor zorgt dat de diverse lagen na verwarming makkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden, het kenmerk van de technologie die Niaga gebruikt. Vandaar dat het bedrijf spreekt van een click-unclick lijm.

Geen brandvertragers nodig
Het tapijt geeft geen geur af, is vrij van vluchtige organische stoffen en er hoeven geen additieven worden toegevoegd om het vlamvertragend te maken. Daarnaast heeft een backing die volgens Niaga de akoestiek verbeterd. Dit maakt het tapijt zeer geschikt voor de projectmarkt. De collectie is verkrijgbaar in 25 kleuren.

Andere circulaire producten
De introductie van het tapijt kende een lange aanloop. De basistechnologie was in 2014 beschikbaar en is in de loop der jaren via een joint venture van Niaga en DSM verder ontwikkeld. Naast tapijt kan de technologie ook voor andere producten worden gebruikt. Zo zijn meubelpanelen in ontwikkeling en werd in samenwerking met Auping een circulaire matras ontwikkeld die bestaat uit polyester en staal (voor de pocketveren). Volgens Auping is het de eerste circulaire matras ter wereld.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten